Uit de meest actuele cijfers (gepubliceerd op donderdag 8 februari) van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) en Fiwap blijkt dat de voorraad vrije aardappelen groot is. De hoge hectareopbrengst is daar debet aan. Er zijn buiten het contract om immers veel extra (vrije) aardappelen de bewaring ingereden.
Van de totale voorraad aardappelen (begin februari: 2,8 miljoen ton) is in Vlaanderen nog 50% vrij te verkopen, in Wallonië zou dat om 40% gaan. Het vrij te verkopen volume aardappelen zou daarmee uitkomen op 1,2 miljoen ton, tegen 600.000 ton in oogstjaar 2016 en 800.000 ton in oogstjaar 2015.
In het prijstechnisch eveneens slechte seizoen 2014/2015 bedroeg het deel vrije te verkopen aardappelen ongeveer 1 miljoen ton, op een totale voorraad van 2,2 miljoen ton.
Hoger dan in voorgaande seizoen
De totale voorraad wordt begin februari geschat op ruim 2,8 miljoen ton. Dat is nog altijd 60% zijn van de totale aardappeloogst. In de 3 voorgaande seizoenen was al bijna de helft van de aardappelen geruimd. Cijfermatig gezien ligt de voorraad aardappelen begin februari 700.000 hoger dan in de 3 voorgaande seizoenen.
Het aandeel van het ras Bintje neemt in hoog tempo af, ten faveure van met name Fontane. De totale voorraad van het ras Fontane zou begin februari nog 1,12 miljoen ton zijn. Veel Fontane is gecontracteerd, maar door de meer dan grote hectareopbrengst (in combinatie met het groeiende areaal) zijn er bijna 3 keer meer vrije Fontane voorhanden (vergeleken met oogstjaar 2016).
Uitbreiding van verwerking
Zoals verwacht is de afzet van aardappelen, door de uitbreiding van de verwerking, flink toegenomen. Inclusief de vroege aardappelen zijn er tot eind januari ruim 2,3 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Alleen al in de periode tussen november 2017 en 1 februari 2018 werden maar liefst 1 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Door onder meer rot zou een deel van de afgeleverde aardappelen de fabriek niet gehaald hebben.
Het PCA meldt daarnaast dat een flink aantal telers het bewaarseizoen als moeizaam ervaart. Een reden van de bewaarproblemen is dat er meer aardappelen de bewaring in zijn gereden dan gepland, wat onder andere drukplekken tot gevolg heeft gehad. Ook is de ventilatiecapaciteit niet altijd voldoende in de vaak overvolle bewaring.