Inside: Aardappelmarkt

Contract McCain stimuleert andere bewaring

15 Februari 2018 - Niels van der Boom

Vorig jaar toonde McCain een duidelijke groeiambitie in de te contracteren tonnen. Inmiddels is die behoefte ruimschoots ingevuld. De prijzen voor seizoen 2018/2019 worden naar beneden bijgesteld. Vooral in de af land periode is de behoefte kleiner. Lang bewaren in kisten wordt extra beloond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook bij aardappelverwerker McCain start het af land leveren van fritesaardappelen komend seizoen later. De huidige voorraad is groot. "Iedere week dat we later starten met de nieuwe oogst, is 2% minder aardappelen vereist. De behoefte is hierdoor kleiner", zegt Procurement Manager Mark Zuidhof. "Dit slaat op het af land segment. Voor de hoofdoogst houden we het volume gelijk aan vorig jaar."

30-70

eurocent

per 100 kilo verlaagd McCain de prijzen voor droog uit de schuur

Andere rassen
In de af land contracten voert McCain een prijsverlaging door van €0,50 tot €0,75 per 100 kilo. Voor droog uit de schuur is dat €0,30. De rassen in de groep van Fontane worden met €0,70 per 100 kilo verlaagd. De CêlaVíta-rassen komen voor 2018 gemiddeld €0,50 per 100 kilo lager uit. "Groei in het areaal van de Fontane-groep blijft stabiel", licht Zuidhof toe. "Komend seizoen breiden we wederom het ras Royal uit. Die levert een goede opbrengst en hoog rendement. Ook het ras Daisy groeit in areaal. Deze aardappel blinkt uit in lengte en opbrengst. Het ras Bintje wordt fors minder geteeld."

McCain betaalt af land voor Zorba en Innovator €10 per 100 kilo, 40 millimeter opwaarts. Agria komt op €9,75 per 100 kilo, 30 millimeter opwaarts, en Hansa op €9,25 per 100 kilo. Bij de Hansa wordt ook de volledige maatrange uitbetaald van 40 millimeter opwaarts. Droog uit de schuur in week 17 (eind april) doet Agria €14,50 per 100 kilo, Innovator €13,92 en Hansa €13. Eind juni is dat €15,93 voor Innovator en Agria zit op €18,28. De Agria prijs eind juni is geleverd uit kisten exclusief eventuele premies.

Kistenbewaring
Vanaf mei betaalt de verwerker een zogenaamde 'kistenprijs' uit, voor aardappelen bewaard in een kistenbewaring. De aardappelen voor lange bewaring voor CêlaVíta worden altijd in kisten bewaard. Zuidhof ziet een kentering bij telers. "Akkerbouwers schakelen steeds meer over naar bewaren in kisten. Naast een hogere prijs krijgen ze ook een hogere kwaliteitspremie uitbetaald, omdat ze simpelweg betere kwaliteit leveren uit kisten."

Premie
Bij McCain zijn er diverse premies te ontvangen. Deze zijn voor afhankelijk van de kwaliteit van de geleverde aardappelen. Zaken als lengte en onderwatergewicht vallen niet onder de premieregeling, omdat ze lastig te sturen zijn. Dit zijn meer seizoensinvloeden of ras eigenschappen. "De bakkleur is tegenwoordig geen groot item meer omdat het rassenpakket sterk verbeterd is", meent Zuidhof.

Het is mogelijk om 20 tot 45 ton per hectare te contracten voor een vaste prijs. Voor de af land periode geldt een premie van €0,50 per 100 kilo, bovenop de vaste prijs bij minimaal 40 ton vaste prijs per hectare. Droog uit de schuur ontvang je die premie boven de 30 ton vaste prijs per hectare. Voor de overkilo’s biedt McCain hun mini/maxi-contracten aan, het PPS-contract, Futurescontract of verkopen op basis van dagprijs. De contractvoorwaarden blijven ongewijzigd. Weegkosten rekent het bedrijf wel, maar die zijn volgens Zuidhof minimaal.

Persoonlijk poolsysteem
Het aantal deelnemers van het persoonlijke poolsysteem (PPS) nam de laatste jaren flink toe. Ook voor 2018 verwacht Zuidhof een verdere groei van het aantal deelnemers. "Door de lage dagmarkt is ook het PPS-contract op dit moment helaas niet kostendekkend voor de teler echter, de deelnemer bereikt ook niet de absolute bodem in de markt." Meerjarige contracten zijn bespreekbaar, maar de inkoper ziet vooral dat in jaren met een hoge marktprijs hier interesse voor is.

In 2017 hield de verwerker zijn pootgoedprijzen stabiel. Ook voor oogst 2018 blijft dat zo. De prijzen zijn daarmee gelijk aan 2016. Het aandeel Royal en Daisy groeit. "Ook dit jaar hebben we een aantal veelbelovende rassen in de pijplijn, maar die worden nog niet commercieel ingezet", aldus Zuidhof. "We zoeken continue naar rassen die een hogere opbrengst en beter rendement opleveren."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden