Inside: Aardappelmarkt

Pootgoed vangt prijsdaling bij Weuthen op

14 Februari 2018 - Niels van der Boom

Het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen volgt de prijsverlagingen die de Nederlandse en Belgische verwerkers doorvoeren in hun nieuwe contracten, op. Echter, goedkoper pootgoed compenseert die verlaging deels. Bij een meerjarige afspraak blijft de prijs gelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig jaar zette aardappelhandelshuis Weuthen uit Schwalmtal (Noordrijn-Westfalen, Duitsland) vol in op het vroege segment. Dit jaar is in deze leverperiode juist de minste behoefte aan aardappelen. Het afsluiten van af land contracten is alleen nog deze maand mogelijk.

De grote beschikbaarheid aan aardappelen van oogst 2017 ligt hieraan ten grondslag. "Dit gaat helemaal ten koste van de zeer vroege teelt onder plastic en voorgekiemde aardappelen", legt Weuthen directeur Ferdi Buffen uit. "We verliezen dit segment aan de oude oogst."

Goedkoper pootgoed
Voor de hoofdoogst van fritesaardappelen, levering droog uit de schuur, verlaagt Weuthen zijn prijzen over de gehele linie met €0,75 per 100 kilo. "Deze daling wordt deels gecompenseerd door het pootgoed. Daarvan gaan de prijzen met ongeveer €250 per hectare omlaag", aldus Buffen. "Wie een 3-jarig contract afsluit, komt op dezelfde prijs uit als vorig seizoen. Dit heeft eveneens met het pootgoed te maken. Bij meerjarige afspraken kunnen wij ons pootgoed scherper inkopen."

Door het pootgoedtekort in 2017 stegen niet alleen de prijzen. Ook was het aardappelbedrijf genoodzaakt om alternatieve nieuwe rassen in te zetten. Voor het komende seizoen wordt dit teruggedraaid. "Onze klanten vragen om de standaardrassen. Voor de fritesproductie zijn dit Zorba, Fontane, Challenger, Markies, Innovator, Lady Anna en Agria."

Biologische contractteelt
Bij de chipsaardappelen heeft Weuthen wel behoefte aan uitbreiding. Het bedrijf mikt op 15% groei in areaal. De contractprijzen worden licht gecorrigeerd. "De teelt van aardappelen voor de chipsindustrie is interessant voor telers die zich willen specialiseren. Voor het eerst starten we met de contractteelt van biologische aardappelen voor de verwerkende industrie. Het ziet ernaar uit dat we het gewenste areaal volledig in gaan vullen."

Het aardappelareaal in Duitsland blijft gelijk

Voor aardappeltelers in Limburg en Noord-Brabant biedt Weuthen een poolcontract aan met bodemprijs. Deze prijs wordt voor oogst 2018 met €0,50 per 100 kilo verlaagd. Ook hier geldt dat lagere pootgoedprijzen met een prijsvoordeel van €250 per hectare dit deels compenseert.

Gelijk areaal
Voor komend seizoen verwacht Buffen geen grote wijzigingen in het Duitse aardappelareaal. "Misschien dat het areaal vroege aardappelen voor af land levering licht daalt. De hoofdoogst blijft denk ik gelijk aan vorig jaar. Alternatieve gewassen bieden geen betere prijs waardoor akkerbouwers bij aardappelen blijven. Net als de rest van de EU-5 kende Duitsland een grote oogst. Daalt de hectareopbrengst met 10 ton per hectare richting naar het gemiddelde, dan ziet de situatie er weer heel anders uit", besluit hij.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden