Inside: Aardappelmarkt

Aardappelprijs beïnvloedt pootgoedexport

27 Februari 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

Een moeizaam verloop van de consumptieaardappelmarkt zorgt ervoor dat ook exporteurs van pootaardappelen hier de gevolgen van merken. Zeker na het bijzondere jaar van 2017 komen de Europese exportcijfers dit jaar fors lager uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de meest recente exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie blijkt dat handelshuizen goed hun best hebben gedaan om de Afrikaanse bestemmingen te bedienen. Tot 1 februari kwam het exportniveau een kleine 2.500 ton hoger uit dan vorig jaar het geval was.

Minder EU-export
De export naar landen in de Europese Unie (EU) loopt juist flink achter op vorig seizoen. Het gaat om een verschil van bijna 19.000 ton (op peildatum 31 januari). De export naar België en Frankrijk is gehalveerd; de volumes liggen respectievelijk 3.000 en 5.200 ton lager. Duitsland, Spanje, Portugal en Italië namen allemaal iets minder af, al zijn die verschillen kleiner.

19.000

ton

was het verschil op 31 januari

De handelshuizen zijn niet verrast door de lagere exportcijfers. Een lage vrije marktprijs voor consumptieaardappelen leidt altijd tot een lagere volume pootaardappelen, zo is de conclusie. Echter, die conclusie is moeilijk hard te maken met de cijfers waarover Boerenbusiness beschikt. Ook andere factoren spelen een rol, zoals de beschikbaarheid van lokaal geteeld pootgoed.

"In Europa wordt een deel van het aardappelareaal volgepoot met 'Farm Saved Seed'", zegt HZPC-directeur Gerard Backx. "Wanneer de consumptieaardappelprijs hoog is, wordt er meer gecertificeerd pootgoed aangekocht ten opzichte van een jaar waarin de prijs laag is." Collega-directeur Jan van Hoogen van Agrico deelt die mening. Hij noemt nog een andere oorzaak: "Frankrijk kende vorig jaar een grote vraag en lage lokale pootgoedopbrengsten, waardoor extra vraag ontstond. Dit jaar redt het land zich meer, waardoor de export fors lager uitkomt."

Teeltomstandigheden
Lokale teeltomstandigheden spelen eveneens een rol. Zo verwacht Van Hoogen dat in het zuiden van Italië minder wordt geplant. Door een gebrek aan water in Zuid-Spanje schat hij in dat 10% tot 15% minder wordt gepoot. "In Noord-Spanje moet het wel gaan regenen, anders wordt de klap nog groter", schat de Agrico-directeur in. Ook in Portugal komt het areaal vroege aardappelen naar verwachting lager uit, net zoals de contractteelt.

Verschil blijft
Uitzondering op de regel is wellicht België. Van Hoogen schat in dat de export naar België uiteindelijk hoger uitkomt. De 3.300 ton die tot 1 februari naar ons buurland is verscheept, bedraagt volgens hem vooral vroege rassen. Europa breed rekent Agrico met een volume dat 30.000 ton lager ligt ten opzichte van 2017. Ook Backx verwacht dat het verschil in de komende maanden niet meer wordt rechtgetrokken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden