De pootgoedexport valt opnieuw laag uit. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). De vraag is of de export nog op tijd op gang gaat komen?
De pootgoedexport blijft zeer mager, want uit cijfers van de NAO blijkt dat er tot en met eind februari 497.542 ton geëxporteerd is. Dat is ruim 50.000 ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit is zelfs het laagste exportcijfer in de afgelopen 4 jaar.
Vooral de export naar Europese landen ligt lager; er is bijna 45.000 ton pootgoed minder geëxporteerd. Jan van Hoogen, directeur van Agrico, geeft aan dat de mindere export te maken heeft met de lage prijzen voor consumptieaardappelen in Europa. Volgens Van Hoogen gaan veel telers daardoor niet-gecertificeerde aardappelen poten. Hij verwacht wel dat de export de komende tijd nog verder aantrekt.
Alternatieven
De exportkar wordt momenteel getrokken door Afrika. Dat continent heeft ruim 187.000 ton afgenomen uit Nederland. De exporteurs hebben vooral hun best gedaan in Algerije, Libië en Sudan. Die landen namen namelijk meer af. De hoop is dat de pootgoedexport in de andere landen nog losbarst. Zo werd al bericht dat Rusland extra wil importeren uit Nederland.
De hoop dat de export later nog loskomt, is sterk aanwezig bij de handelshuizen. Echter, er is wel angst voor het feit dat dit te laat zal zijn. Ondertussen kan in Zuid-Amerika besloten worden om geen pootaardappelen te verbouwen, maar juist te kiezen voor consumptieaardappelen of andere gewassen.
Situatie bewaring
De kwaliteit van de pootaardappelen in de bewaring is over het algemeen goed, zo zegt Olaf van Campen, gewasadviseur bij Adama. Wel merkt hij dat het ras Innovator al sinds januari kiemlustig kan zijn. Ook zijn er door de vorst af en toe wat problemen met condensvorming geweest.