Inside: Aardappelmarkt

Hoop door opleving van aardappelmarkt

13 April 2018

Ook deze week trekt de termijnmarkt verder door omhoog. Nog steeds zijn het prijzen die onder de kostprijs van de aardappelteelt liggen, maar de markt is zeker losgekomen van de bodem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ondertoon wordt geholpen door het latere voorjaar en de verdere vertraging die in een aantal vroege gebieden is opgelopen door forse regenval deze week. Van de vroege aardappelen zit inmiddels meer dan de helft in de grond. Dit is vooral in de Duitse deelstaten Phalz en Niedersaksen het geval, waar de tafelaardappelen het dominantst zijn in de vroege teelt.

Vertraging
In het Rheinland waar vooral vroege fritesaardappelen worden geteeld ligt het percentage dat is geplant nog onder de 50%. Ook in België en Frankrijk loopt men vertraging op met het poten van aardappelen. De vroege aardappelen die volgende week worden gepoot zouden op basis van een 100 dagen groeiseizoen beschikbaar komen eind juli.

Engeland heeft ook te maken met een laat voorjaar en daarmee gloort er hoop dat de Engelsen nog aan de markt gaan komen voor het einde van het seizoen. Nu wordt er vanuit Engeland wel voorzichtig wat vraag gegeven in Frankrijk voor chips aardappelen.

Stijgenden kansen
De kansen voor het einde van het seizoen lijken te stijgen nu vooral de juni notering vleugels heeft gekregen. Met een premie tussen de april en juni notering van €3,8 en met maar een 5 weken latere afwikkeling lijkt de bewaarpremie een record te hebben bereikt.

Ook in de fysieke markt wordt er een behoorlijke premie betaald voor aardappelen die lang worden bewaard. Op de PAT (Platform Aardappel Transacties) lijst staan transacties vermeld van €7 voor Innovator op levering mei. Iets wat feitelijk gelijk staat aan de juni notering. In de dagmarkt wordt handel gedaan tussen de €4 en €6.

Het anker in de markt is Bintje met een notering van €2 in zowel België als Frankijk. Of daar ook daadwerkelijk handel voor wordt gedaan en of deze fritesgeschikt zijn wordt niet duidelijk uit een belronde in de markt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden