Op 1 januari lag in Duitsland nog een significant volume fritesaardappelen in opslag. Dat blijkt uit de complete gegevens van alle deelstaten. Een moeilijke afzet heeft er niet voor gezorgd dat dit beeld in de eerste 4 maanden van 2018 is veranderd. De Duitse zetmeelindustrie ontfermt zich daarom over het aardappeloverschot.
Op 1 januari 2018 bedroeg het volume fritesaardappelen in voorraad 4,2 miljoen ton. Dat becijferde marktbureau AMI. Dat niveau is gelijk aan topjaar 2014. Voornamelijk in Nedersaksen was de voorraad groot, met 2,4 miljoen ton. Drie jaar eerder was deze deelstaat goed voor 2,1 miljoen ton. Het verschil met oogst 2016 bedraagt 600.000 ton.
Gelijke voorraad
Het niveau in de andere deelstaten is nagenoeg gelijk aan de andere voorgaande jaren. Beieren is goed voor 600.000 ton en Noordrijn-Westfalen voor 500.000 ton. Alle overige deelstaten komen uit op 700.000 ton. Dat is 100.000 ton minder dan in 2016 het geval was. In 4 van de overige gebieden was de voorraad groter. In 3 deelstaten is de aardappelvoorraad kleiner.
Lage verkoop
De enorme voorraden in Nedersaksen hebben een prijsdrukkend effect gehad op andere teeltgebieden, waardoor de aardappelprijs in heel Duitsland laag is gebleven. Naar verwachting komt hier geen verandering in, gedurende de laatste fase van het bewaarseizoen. Verkoopmogelijkheden voor vrije aardappelen, op de thuismarkt of voor export, waren niet aanwezig.
Zetmeelindustrie
Het enige alternatief dat aardappeltelers in Nedersaksen hebben is de aardappelen verkopen aan de zetmeelindustrie. Avebe KPW, dochterbedrijf van coöperatie Avebe, verwerkt op hun fabriek in Lüchow reeds fritesaardappelen. Dat gebeurt ook in Nederland. Het is in de Duitse markt echter niet merkbaar dat hier veel gebruik van wordt gemaakt.
Emsland-Stärke heropent binnenkort zijn productielocatie in Wietzendorf, om eveneens fritesaardappelen te kunnen verwerken. Normaal gesproken stopt de aardappelverwerking er in januari al. Het is niet voor het eerst dat het bedrijf opengaat voor consumptieaardappelen. In 2014 gebeurde dit ook al, om het overschot weg te werken.