Handel in aardappelen en uien

13,2 miljoen euro boete voor prijsafspraken

8 Mei 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

De Duitse bedrijven Hans-Willi Böhmer en Kartoffel-Kuhn hebben gezamenlijk een boete opgelegd gekregen van €13,2 miljoen door het Duitse Bundeskartellamt. De handelsbedrijven hebben verboden prijsafspraken gemaakt voor de in- en verkoop van aardappelen en uien.

De 2 bedrijven hebben volgens Andreas Mundt, voorzitter van het Bundeskartellamt, jarenlang afspraken gemaakt over de verkoopprijzen aan retailbedrijf Metro Group. Deze afspraken werden tussen 2005 en mei 2013 gemaakt. Naast de verkoopprijs, werd ook gesproken over de inkoopprijzen van aardappelen en uien voor de kleinverpakkingsmarkt.

€13,2

miljoen

boete voor 2 bedrijven

Hofleveranciers
Böhmer levert landelijk aardappelen en uien aan Metro Group, die ze verkoopt via 2 ketens: Cash & Carry en Real. Met 5 vestigingen is Böhmer de nummer 2 in Duitsland als het om sorteren en verpakken van aardappelen en uien gaat. Kuhn is alleen in het zuidwesten van het land actief en veel kleiner.

Het bedrijf werkte mee met het onderzoek, waardoor de boete volgens het Bundeskartellamt voor hun lager uitvalt. Beide bedrijven hebben nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook is het uiteindelijke boetebedrag nog niet vastgesteld.

Marge stond vast
De bedrijven kopen zelf grondstoffen in en wassen, sorteren en verpakken zelfstandig. Ook wordt het product deels zelf opgeslagen. Wekelijks werd gesproken over uniforme inkoopprijzen voor zowel aardappelen als uien. Hierop werd ook de offerte aan Metro Group gebaseerd. Ongeacht fluctuaties in de inkoopprijs werd een constante verkoopprijs gehanteerd die nauwelijks veranderde.

Het Bundeskartellamt startte in 2013 een onderzoek naar prijsafspraken in de Duitse aardappel- en uienhandel. Andere lopende zaken zijn komen te vervallen met de veroordeling van Böhmer en Kuhn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
vrijbuiter 8 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10878485/13-2-miljoen-euro-boete-voor-prijsafspraken][/url]
Tijd dat ze hier de frietgiganten ook eens aanpakken.
loodsbaas 9 Mei 2018
beste vrijbuiter je slaat de spijker op xijn kop .
alle grote ondernemingen worden aan gepakt als ze kartelvorming plegen behalve de voedsel industrie in nederland .
dit is al jaren aan de gang en zeker in de friet branche.
ik praat over 25 jaar geleden toen de nederlandse verwerkers alle dezelfde prijs boden en onze duitse verhandelaar 6 cent boven de prijs gaf .
op de 600 ton vrij die wij toen hadden zitten
trek hier de conclusie uit .
het is 1 grote maffia die alle kapot probeert te maken.
Abonnee
hogan 9 Mei 2018
Vreemd het gaat toch over een duitse cooperatie die voor de boeren een zo goed mogelijk prijs wil bedwingen. Wat is er mis mee om een prijsafspraak te maken. Grootgrutters {supermarkten} doen dit zelf toch ook. Gezamelijk inkopen om een goedkopre prijs te bedwingen? Alleen nu probeert de verkopende partij een betere prijs te bedwingen. Dit wil de EU toch!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden