Inside: Aardappelmarkt

Aardappelmarkt zucht en last adempauze in

11 Mei 2018

Er wordt nog altijd geplant in Europa en er wordt verwacht dat de werkzaamheden eind volgende week afgerond kunnen worden. Het zijn vooral de grotere telers die bezig zijn met de laatste percelen. Daarmee kan de conclusie getrokken worden dat het groeiseizoen van de hoofdoogst later van start zal gaan, dan in de gemiddelde jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Desalniettemin komen de eerste aardappelen boven en hebben de vroege percelen de groei goed te pakken. Toch worden in het zuidwesten van Nederland problemen gemeld in de vroege percelen, wat het gevolg zou zijn van de grote hoeveelheden neerslag eind april. Er wordt door sommige telers melding gemaakt van slechte opkomst en rot pootgoed. Dergelijke signalen komen ook uit Duitsland.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding) Er wordt melding gemaakt van slechte opkomst en rot - Bron: M. Schippers (via Twitter). 

Prijsvorming
Voor de oude oogst wordt nog steeds een strijd geleverd aangaande de prijsvorming. Na het afwikkelen van het aprilcontract op de Cash Settlement van €5,80, lijkt de geest behoorlijk uit de fles. Werd er begin april nog stemming gemaakt vanwege een later voorjaar, en de daardoor goede vraag naar onder meer Innovator en Fontane, vandaag de dag is op zijn zachts gezegd rustig te noemen.

Telers die lang bewaren, maar niet over mechanische koeling beschikken, zien de temperaturen in de opslag oplopen. Het warme weer zorgt voor een versneld aanbod. In april hebben veel fritesverwerkers de goede en gecontracteerde partijen naar een latere levering in het seizoen verplaatst, om zodoende de dekking voor het einde van het seizoen zoveel mogelijk rond te maken.

Het in april (op korte termijn) bijkopen om voor later in het seizoen dekking te creëren, was het credo. Nog geen 2 weken later lijkt dit als een boemerang in de markt terug te komen. De voorraadcijfers van Fiwap/PCA, alsmede die van VTA, zorgen voor een verder mineur in de markt.

Volle bak rijden met aardappelen
Er wordt overigens nog altijd volle bak gereden met aardappelen die moeilijk hun weg vinden richting de fritesverwerkers. Met de laatste week van de Avebe-campagne voor de deur worden veel partijen, waar geen plek voor is vanwege kwaliteit, versneld aangevoerd. De actuele prijzen van aardappelen variëren momenteel van €0 richting Avebe tot €7 per 100 kilo voor superharde, goedbakkende Innovators richting de verwerkers.

Over het algemeen hebben de verwerkers hun inkoopprijzen €0,50 tot €1 verlaagd voor de meeleveraardappelen. De notering van Belgapom voor week 19 was veelzeggend (geen notering voor Challenger/Fontane vanwege te weinig transacties). Hierdoor kwam ook het aanbod op de termijnmarkt ook versneld los.

De premie die in het junicontract zat (juni noteerde 3 weken terug €10,10, wat een premie opleverde van €4,20 ten opzichte van de Cash Settlement), is daarmee als sneeuw voor de zon verdwenen. Inmiddels er nu zelfs sprake van een negatieve verwachtingswaarde (slot van de termijnmarkt juni is €5,50 en de Cash Settlement noteert €5,70). Op de korte termijn lijkt de fysieke markt niet in staat om te herstellen, en daarmee komt de laatste Cash Settlement van juni snel dichterbij (1 juni).

Langbewaarders
Of de langbewaarders dan wederom het gelach betalen, is nog afwachten. De strijd voor de aansluiting zal pas vanaf half juni tot medio juli plaatsvinden. De meeste verwerkers hebben pas vroege aardappelen gepland in week 30 (normaal week 27/28). De vraag zal zijn of de eerste aardappelen dan verwerkingswaardig zijn. Datzelfde geldt voor de oude aardappelen. Volgens de rekensommen zal er nog altijd voldoende voorraad (oogst 2017) zijn. Echter, of de kwaliteit na behoren is, is de grote vraag.De juninotering op de aardappeltermijnmarkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden