Inside: Aardappelmarkt

Pootwerk nog steeds niet afgerond

14 Mei 2018 - Niels van der Boom

Ondanks een week met mooi weer is het akkerbouwers niet gelukt om de pootwerkzaamheden in Nederland af te ronden. Dat wijzen cijfers van Aviko Potato uit. Toch is er veel werk verzet. Dat geldt ook voor andere Europese landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk (VK).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het einde van week 18 waren er nog meerdere Nederlandse teeltgebieden waar de teller op ruim 50% stond. Op peildatum 11 mei was dat overal minimaal 80%. Alleen Noord-Holland zit daar nog net onder. In het zuidwesten en zuidoosten van het land moeten nog enkele procenten worden gepoot. In Oost-Brabant en Limburg is dat iets meer.

Hoosbuien
Ook de noordelijke teeltgebieden zijn nog niet klaar. Aviko raamt de stand op ruim 95%. Gezien de forse hoeveelheden neerslag ligt het pootwerk naar alle waarschijnlijkheid voorlopig stil. Het zijn vooral de zeer grote aardappeltelers die nog bezig zijn. Ook in het zuidoosten van Nederland viel veel water. Weerkaarten tonen echter dat dit vooral in Duitsland het geval is geweest.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

België en Engeland
Aardappeltelers in Vlaanderen hebben in de voorbije 7 dagen 25% van hun areaal gepoot. Vooral in West-Vlaanderen moeten nog aardig wat aardappelen de grond in, maar in Wallonië is het poten bijna klaar. Alleen in het oosten van Waals-België zijn sommige bedrijven nog bezig. Soms noodgedwongen, omdat men niet over voldoende pootgoed beschikt. Ondanks mooi weer in het VK moet ook daar nog flink wat werk worden verzet. Het poten is inmiddels tot goed 60% gevorderd.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In 2014 en 2015 waren de pootwerkzaamheden al 2 weken afgerond, zo meldt Aviko. In vergelijking met seizoen 2016 liggen de werkzaamheden in het noorden flink voor. In het zuidwesten en zuidoosten is er iets van achterstand te bespeuren. Een gebrek aan neerslag en het droge, zonnige vooruitzicht zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat het poten deze week voor zover mogelijk kan worden afgerond.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden