Inside Aardappelen

Rusland overweegt ban op westerse frites

17 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

Rusland overweegt een ban op frites uit de Verenigde Staten (VS) en andere westerse landen die sancties heffen op producten uit Rusland. Het land wil op deze manier overschakelen op de eigen fritesproductie. De ban is tevens een reactie op sancties vanuit de westerse landen, met name de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vyacheslav Volodin, de voorzitter van de Doema (het Lagerhuis van het Russische parlement) introduceerde het voorstel om zodoende te reageren op het "lompe gedrag van de VS en haar bondgenoten". Korolev, de voorzitter van de Russische nationale landbouworganisatie: "Het invoeren van de beperkingen zal niet alleen de binnenlandse aardappeltelers ondersteunen, maar zal tevens bijdragen aan het behoud van banen bij nieuwe verwerkingsbedrijven. Ook zal het de veiligheid en kwaliteit van het product verhogen."

Grote gevolgen
De gevolgen van de importban kunnen flink oplopen. Rusland importeerde in 2017 namelijk bijna 95% van alle frites die in het land gegeten worden. In de afgelopen 12 maanden (tot februari) werd ruim 120.000 ton geïmporteerd, een stijging van 20% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Het land werd tot nu toe vooral als een groeiende markt gezien. Ook door Nederland, want de Nederlandse markt is de hofleverancier van frites en andere bevroren aardappelproducten aan Rusland. De afgelopen 12 maanden ging er 50.000 ton vanuit Nederland naar Rusland. 

Een volledige ban op de westerse frites kan er ook voor zorgen dat de Russische inwoners zonder frites komen te zitten. Al langere tijd zet het land namelijk in op uitbreiding van de fritesverwerkingscapaciteit. Zo zei de voorzitter van de nationale landbouworganisatie dat de noodzakelijke installaties voor lokaal geproduceerde friet zijn ingekocht. De ban past dan ook in het Russische beleid van 'eigen frites eerst'.

Het zal bijdragen aan het behoud van banen

Pootgoed is de bottleneck
Eind april was het nog groot nieuws dat de Russische fritesfabriek van Belaya Dacha Group en joint venture Lamb Weston Meijer officieel geopend werd. Wanneer het bedrijf op volle toeren draait, kan er jaarlijks 200.000 ton aardappelen worden verwerkt.

Hoewel Rusland (qua aardappelteelt) zelfvoorzienend is, blijft pootgoed voor de Russische (frites)aardappelsector een bottleneck. Daarvoor moet het nog bij Nederland aankloppen. Zelfs de Russische McDonalds stapt over op lokale frites. Zo wil McDonalds eind 2018 louter Russische frites aan klanten voorschotelen. Op dit moment komt 85% van hun producten van Russische bodem. Een besluit wat mede genomen werd door de grote koersschommelingen in de roebel. Voorheen voldeed de Russische aardappel niet aan de kwaliteitseisen. 

Samenwerking op het spel
Uit een eerder goedgekeurd wetsvoorstel blijkt dat Rusland een streep wil zetten door ongeveer elke vorm van samenwerking met de VS. Het Russische Lagerhuis is echter teruggefloten door het Kremlin, omdat er hierdoor problemen voor de burgers dreigen. Dit omdat zij afhankelijk zijn van bepaalde Amerikaanse medicijnen.

Het is echter niet ondenkbaar dat ook andere landbouwproducten een onderdeel kunnen worden van deze ban. Na een eerste wetsvoorstel met zeer stevige taal is de Russische toon wel gematigder geworden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden