Inside: Aardappelmarkt

Afzet laatste aardappelen blijft moeizaam proces

24 Mei 2018

Ook na de afwikkeling van de termijn van de april 2018 contracten lijkt de fysieke markt niet verder te willen stijgen. Veel telers hadden enige hoop op een wat aantrekkende vraag vanuit de exporthoek en fritesverwerking. Deze verwachting werd ingegeven door het latere voorjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Traditioneel gezien geeft een later voorjaar stemming, en een daardoor hogere marktprijs. De vergelijking met seizoen 2014/2015 gaat vooralsnog echter niet op. Destijds waren de marktprijzen ook bedroevend, maar steeg de markt aan het einde van het seizoen (medio juni) boven het niveau van €10 uit; vooral de vrije aardappeltelers hebben dit scenario nog in het hoofd.

Te groot volume
Er is echter dit seizoen sprake van een te groot volume, waardoor het herstel van de prijzen lastig wordt. Er is de laatste maanden veel werk verzet wat betreft de afvoer naar ‘andere’ bestemmingen, zoals zetmeel en veevoer. Dit in combinatie met het hoge verwerkingstempo en de goede exportafzet heeft er nog niet voor kunnen zorgen dat de prijzen weer richting acceptabele niveaus (boven kostprijs) konden stijgen.

Ook vandaag de dag lijkt het aanbod groter dan de vraag. Veel aardappelen zitten in opslagen zonder mechanische koeling. De verwerkers van de aardappelen lijken de zaken goed op orde te hebben, en melden zich niet of weinig op de markt. Het schuiven van de contracten en het switchen van productieschema’s maakt dat men een afwachtende houding aanneemt.

Opleving niet correct
De opleving die het junitermijncontract liet zien (in week 15 naar €10), lijkt achteraf een valse ‘move’. De stemming van het latere voorjaar, waardoor de vraag naar oude aardappelen langer zou gaan aanhouden, werd uiteindelijk niet vertaald in de fysieke markt.

Eigenlijk is het beeld het gehele seizoen eenduidig: aanbod van partijen die qua kwaliteit matig zijn. De prijzen verschillen dit seizoen flink (op basis van de rassen). Goede kwaliteit Innovator wordt nog redelijk geprijsd tot net onder €7 per 100 kilol, voor Fontane (waarvoor blijvend interesse is vanuit België) is dat maximaal €6. Voor Challenger en Bintje is het lastiger om kopers te vinden.

Met een periode met warme dagen in aantocht zal het aanbod voorlopig overheersen. Het zal volgens insiders pas spannend worden vanaf (op z’n vroegst) week 25. Hoe goed hebben de vroege aardappelen zich ontwikkeld, en hoeveel bruikbaar materiaal is er nog beschikbaar? Dat zullen de resterende vragen zijn.Het junicontract op de aardappeltermijnmarkt laat toch geen opleving zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden