Inside Aardappelen

Beperkingen hinderen aardappelsector EU niet

28 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Steeds meer importtarieven en importbans op Europese aardappelen en frites kunnen niet verhinderen dat de export vanuit Europa zeer goed verloopt. De aardappelexport en -verwerking blijken zelfs records te verbreken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week kwam naar buiten kwam dat de Russen een importban op Westerse frites overwegen. Dit terwijl het land al geen aardappelen meer toeliet, behalve pootgoed. Daarnaast zijn er al langere tijd problemen met antidumpingheffingen op Europese frites in Zuid-Amerikaanse landen als Colombia en Brazilië. Ook Zuid-Afrika probeert al sinds 2013 de eigen markt te beschermen middels importheffingen.

Toch helpen deze beperkingen niet, want de exportcijfers tonen dat bijvoorbeeld Brazilië er afgelopen jaar niet in geslaagd is om de invoer van Europese frites te beperken. De fritesexport vanuit de Europese Unie (EU) verbreken zelfs record na record.

Export neemt toe
De maandelijkse export vanuit de EU laat een stijgende trend zien. In 2015 lag de maandelijkse export gemiddeld nog rond de 100.000 ton, inmiddels gaat dit richting de 150.000 ton frites per maand. Over 12 maanden komt de export daardoor uit op een recordniveau.

In week 21 lieten de verwerkingscijfers van Nederland al zien dat de export goed doorloopt, want de grootste export in 5 jaar tijd werd bereikt. Ook de verwerking van aardappelen verbreekt records. Er is namelijk niet eerder 367.000 ton in 1 maand verwerkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden