De pootgoedhandel is begin juni zo goed als een gelopen race. Er worden nog kleine hoeveelheden gevraagd om delen van percelen over te planten. Wat dat betreft was het een bijzonder voorjaar, met een grote spreiding tussen de vroegste en laatste geplante aardappelen.
Naast opkomstproblemen door de neerslag, zijn er ook klachten over de opkomst door de kwaliteit van het geleverde pootgoed. Deze geluiden zijn met name in Vlaanderen te horen. Wie daarmee te kampen heeft, weet in ieder geval dat het mooie van een perceel er voor de rest van het jaar af is.
Aangiftecijfers
Ondanks dat het pootgoedseizoen later valt, is de bekendmaking van de NAK-aangiftecijfers niet veel later dan in andere jaren. Het totale pootgoedareaal laat een stijging zien van 1,5%. Het was opvallend dat Fontane de koppositie overname van Spunta, die al jaren bovenaan stond.
De groei van de monopolyrassen in het fritessegment heeft gevolgen voor de oppervlakte van het ras Bintje. Dit ras heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad, met een areaalafname van 1.292,58 hectare (-65,5%) in de laatste 10 jaar. Het zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de handel.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering van Bintje-pootgoed laat weinig bewegingen zien.
Lange tijd was er ook sprake van een achterstand in de plombering. De maand mei heeft daar echter definitief mee afgerekend, waardoor het totaal geplombeerde volume dit seizoen boven dat van het afgelopen seizoen uitstijgt.
Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de uienmarkt, de rentemarkt en de granenmarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen.