Nieuws Pootgoed

HZPC betaalt 31,65 euro voor pootgoed

15 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

HZPC heeft de uitbetalingsprijs voor de Nederlandse aardappelpool vastgesteld op €31,65 per 100 kilo. Dit is vergelijkbaar met de afgelopen 7 jaar en voldoet aan de verwachting, zo stelt HZPC.

Voor de bovenmaten is €5 tot €8 per 100 kilo betaald (exclusief btw). Voor de bovenmaten is fors minder betaald dan in voorgaande jaren. Mede daardoor komt de gemiddelde hectare-opbrengst (in euro’s) over oogst 2017 ruim 10% lager uit dan over oogst 2016.

Mindere opbrengst in potermaat
De Nederlandse pootgoedtelers hadden dit jaar een opbrengst die 1,5 ton hoger lag dan vorig jaar. De opbrengst is wel vergelijkbaar was met het meerjarig gemiddelde, maar binnen de potermaten lag de gewichtsopbrengst 1 ton lager dan vorig jaar. Door het weer was het aandeel bovenmaten groter.

De definitieve prijs is €0,90 hoger uitgekomen dan de prognoseprijs. Voor klasse E kwam de gemiddelde prijs uit op €30,51 per 100 kilo (voor kwekersafdracht en exclusief btw). De gemiddelde prijs over alle klassen komt ook hoger uit, omdat meer van de beter geprijsde aardappelen in de hogere klassen worden geteeld.

Mindere export
De vergoedingen voor het opslaan en opzakken van aardappelen zijn niet in de uitbetaalprijs meegenomen. Tijdens het exportseizoen bleek dat de export van de pootaardappelen tegenviel. Dit had alles te maken met de lage prijzen voor consumptieaardappelen. HZPC merkte daardoor een kleinere vraag naar gecertificeerd pootgoed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden