Pootaardappelen

pootgoed

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Het zat er al aan te komen gezien de magere pootgoedopbrengst dit jaar, maar pootgoedrassen bestemd voor de fritesaardappelteelt worden tot een fors hogere maatsortering afgezet dan andere jaren. Dat is hard nodig om aan de vraag van de industrie te kunnen voldoen.
23 November 2023
aardappelen pootgoed regina

Analyse pootaardappelen

Pootgoedareaal 2024 is een lastige legpuzzel

De sorteer- en opzakmachines bij de pootgoedtelers draaien nog maar nauwelijks maar de areaalplanning van 2024 staat alweer voor de deur. Door de hoge bladluisdruk het afgelopen seizoen - met als gevolg de vele klasseverlagingen door virus - valt die planning niet overal mee. Er moet soms met minder genoegen worden genomen. Een verschuiving in de rassen is wel duidelijk zichtbaar.  
8 November 2023
aardappelen pootgoed kassen

Nieuws Aardappelen

Den Hartigh verandert naam in Solana Holland

Pootgoedveredelaar Den Hartigh uit Emmeloord gaat per 1 juli 2024 verder onder de naam Solana Holland. Den Hartigh is onderdeel van de Duitse Solana Groep, maar opereerde tot op heden onder hun eigen naam. Met de naamswijziging wil Den Hartigh zich samen met Solana Groep nadrukkelijker profileren op de internationale markt van pootaardappelen.
18 Oktober 2023
aardappelen kisten aardappelbewaring pootaardappel

Nieuws pootaardappelen

Nacontrole pootgoed valt behoorlijk tegen

De eerste cijfers van de nacontrole in het pootgoed vallen vies tegen dit najaar. De uitslagen tonen veel virusreacties, waaronder ook veel in jonge stammen en hogere klassen. Daarnaast worden er veel hercontroles aangevraagd waardoor het soms langer kan duren voordat uitslagen bekend zijn.
10 Oktober 2023
aardappelen pootgoed aardappeloogst DeWulf

Analyse pootaardappelen

Magere pootgoedoogst komt met moeite op gang

Het gaat vooralsnog niet vanzelf met de pootgoedoogst die mede door het huidige zomerweer een valse start beleeft. Dat de opbrengsten onder het langjarig gemiddelde liggen was al wel eerder duidelijk, maar dat wordt nu bevestigd. Wat betreft de overzeese export is de stemming tot dusver wat minder dan we gewend zijn de laatste jaren.
7 September 2023
pootgoed

Nieuws Aardappelen

Roep om ketenorganisatie in Schotse pootgoedsector

De partijen in de pootaardappelketen in Schotland moeten meer met elkaar gaan samenwerken om zo de teelt en verkoop van Schots pootgoed te versterken en te verbeteren. De ontwikkeling van de pootgoedsector in Schotland is tanende. Om de keten levensvatbaar te houden is collectieve actie noodzakelijk voor meer innovatie en marktkennis.
23 Augustus 2023
aardappelen aardappelperceel loofdoding

Analyse Aardappelen

Ziektedruk en vernietigen loof uitdaging in pootgoed

De phytophthoradruk was extreem hoog de afgelopen tijd en heeft behoorlijk om zich heen geslagen. Nu ook de bladluizen weer toenemen, nemen de zorgen over de percelen voor de pootgoedtelers aardig toe. De telers wijken niet veel af in het moment van loofvernietiging vergeleken met andere jaren, hoewel ook dat een uitdaging kan zijn.
16 Augustus 2023
aardappelen aardappelperceel

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed al vroeg aan de maat, veel primair virus

De pootgoedteelt krijg wederom rake klappen in dit toch al bijzondere groeiseizoen. Er wordt veelvuldig primair virus gevonden, wat leidt tot klasseverlagingen. Ook de phytophthora-druk is in verschillende gebieden hoog en baart zorgen. De neerslag heeft echter ook voor een groeispurt gezorgd waardoor op veel percelen al loofdoding heeft plaatsgevonden.
10 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox