Nieuws Pootgoed

Fors meer pootgoed verlaagd door de NAK

19 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De NAK heeft fors meer pootgoed in klasse verlaagd dan afgelopen jaar. Dit seizoen gaat het om een verlaging van 2,6%. Dat blijkt uit de eerste veldkeuring, waarbij 60% van de percelen door de NAK is gekeurd.

In totaal is 1.082 hectare in klasse verlaagd, wat dus 2,6% van het totale areaal is. Vorig jaar lag dit percentage op 1%, en ook in de jaren daarvoor lag het percentage lager. Ton Stolte, manager operations bij NAK, noemt het natte najaar van 2017 als reden. 

Regio Zuid kent verreweg de meeste verlagingen, daar is namelijk 4,2% in klasse verlaagd en 0,9% afgekeurd. Dat het percentage er hoog ligt, kan ermee te maken hebben dat het in die regio natter is geweest, zo geeft Stolte aan. 

Veel bacterieziek
De verlagingen vinden voornamelijk plaats op bacterieziek. Er is zo’n 87% afgekeurd op basis daarvan, een fors hoger percentage dan in eerdere jaren (60%). "Telers kunnen niet veel doen aan bacterieziek, maar zullen waar mogelijk vol aan de bak moeten met het uitselecteren van bacterieziek", zegt Stolte. 

Stolte zegt dat er momenteel nog niet verlaagd is op basis van een virus. Vanaf nu zal dat wel gedaan worden. Dit kan voor nog meer verlagingen zorgen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden