NAK

aardappelen pootgoed Agrifoto

Inside Aardappelen

Verlaging pootgoed ver beneden niveau 2020

Keuringsdienst NAK is volop bezig met de nacontrole van de pootaardappelen. De lage virusdruk zorgt voor een beduidend positiever beeld dan voorgaande jaren.
6 Oktober 2021
aardappelen pootgoed Agrifoto NAK Proefveld

Nieuws Aardappelen

Fraude met pootgoed strenger bestraffen

LTO Nederland, Plantum NL en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben bij het ministerie aan de bel getrokken over de aanpak van fraude met vervalste NAK-certificaten. De directe aanleiding voor deze oproep is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
2 Augustus 2021
aardappelen pootgoed Agrifoto loofdoding

Nieuws Aardappelen

NAK rondt 2e keuring af, relatief weinig verlaging

In de veldkeuring van het pootgoed is de tweede keuring voor een belangrijk deel afgerond. Het verlagingspercentage bedraagt tot week 30 12,3%. Voor ongeveer 4.300 hectare is toestemming gegeven het loof te vernietigen en van 1.100 hectare is het loof vernietigd.
28 Juli 2021
pootgoed selectie Agrifoto3

Inside Aardappelen

Verlagingspercentage iets hoger in eerste veldkeuring

De veldkeuring van de pootaardappelen komt rustig op gang, zo meldt de keuringsdienst NAK. De ontwikkeling van de gewassen is door de weersomstandigheden erg wisselend, signaleren de keurmeesters.
24 Juni 2021
pootgoed Agrifoto selectie

Inside Aardappelen

Pootgoedareaal krimpt, maar niet in de hoge klasse

Het pootgoedareaal in Nederland is dit seizoen iets gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van de NAK. Tegen de trend in is er wel uitbreiding in het areaal pootgoed in de hoogste klassen. 
7 Juni 2021
pootgoed poten Agrifoto

Inside Aardappelen

Tijd dringt voor pootgoedtelers

Het aardappelen poten verloopt moeizaam dit seizoen. De structuur van de grond is over het algemeen goed maar het buiige weer gooit roet in het eten. Dat is weer wennen na een aantal droge jaren. Pootgoedtelers hebben haast om de laatste aardappelen te poten want de uiterste aangifte datum van de NAK komt inzicht.
21 Mei 2021
aardappelen pootgoed Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoger aantal plomberingen door stevige vroege export

Dat de pootgoedmarkt het zwaar te verduren heeft dit jaar is duidelijk. De marktsituatie is zelfs zo moeilijk dat Middenmeer al sinds week 44 geen notering meer samenstelt voor Spunta. Een uitzonderlijke situatie. Des te opvallender is het dan ook dat het aantal plomberingen hoger is dan de afgelopen jaren. Hoe zit dat?
11 November 2020
aardappelen pootgoed Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Verlagingsniveau blijft onder lijn 2019

Keuringsdienst NAK heeft inmiddels de helft van alle pootgoedonderzoeken afgerond. Hieruit blijkt dat het verlagingspercentage onder het niveau van 2019 blijft. Ten opzichte van eerdere jaren ligt het percentage wel hoog. De onderzoeken kennen nog een kleine vertraging.
12 Oktober 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief