Nieuws Boerenbusiness Poll

Positieve verwachting voor nieuwe aardappeloogst

22 Juni 2018 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

De verwachtingen voor de aardappelprijzen van komend seizoen zijn overwegend positief. Dat blijkt uit de Boerenbusiness Poll. De aanleiding voor de poll was de lage aardappelprijzen van seizoen 2017.

Via de de poll is bijna 750 keer aangegeven wat boeren verwachten van de prijzen voor komend seizoen. Daaruit is gebleken dat 30% van de respondenten verwacht dat de prijs voor oogst 2018 tussen de €11 en €15 per 100 kilo uitkomt. Het betekent dat de verwachtingen behoorlijk positief zijn, ten opzichte van de prijzen van oogst 2017.

Ruim 25% van de stemmers heeft aangegeven dat hij/zij verwacht dat de prijzen voor oogst 2018 tussen de €16 en de €20 per 100 kilo gaan uitkomen. Wanneer we de 15% die verwacht dat de prijs boven de €20 uitkomt hierbij optellen, dan verwacht ruim 33% dat de aardappelprijs boven de €16 per 100 kilo gaat uitkomen.

Realistisch?
Is een prijs van boven de €16 per 100 kilo realistisch, of is dit een gewenste prijs? Uit een eerdere analyse van Boerenbusiness blijkt namelijk dat het aardappelareaal in de EU-5 en Polen niet zal dalen. Uit diezelfde analyse blijkt echter wel dat de totale opbrengst (naar verwachting) niet hoger dan die van oogst 2017 zal zijn. Dit omdat de hectareopbrengsten van vorig jaar hoger liggen dan het 5-jarig gemiddelde.

Er blijft nog 30% over, die een stuk negatiever gestemd zijn. Ruim 20% verwacht namelijk dat de aardappelprijs komend seizoen tussen de €6 en €10 per 100 kilo gaat uitkomen. Tot slot verwacht een kleine 10% dat de prijs onder de €5 per 100 kilo gaat uitkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Markies 22 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10878993/positieve-verwachting-voor-nieuwe-aardappeloogst][/url]
Zegt me helemaal niets! Vorig jaar konden we eind juni nog tussen de aardappelen doorfietsen op de zware grond! We dachten allemaal dat we de slechtste oogst in jaren zouden krijgen. Half juli ging het regenen en volgde de grootste oogst in decennia!
Inno 22 Juni 2018
Helemaal mee eens. De kans dat straks de hemelpoorten weer open gaan neemt met de dag toe
petatje 22 Juni 2018
Inno schreef:
Helemaal mee eens. De kans dat straks de hemelpoorten weer open gaan neemt met de dag toe

Ja zo ken ik er nog een paar, de kans op een superdroge zomer neemt elk jaar toe, hebben we al verschillende jaren niet gehad.
Einstein 23 Juni 2018
Verkoop ze nu maar gauw voor een prijs waar u tevreden mee bent, ze groeien pas in augustus en dan is het vast wel weer eens nat.
Abonnee
farminsider 23 Juni 2018
De waterreserves op het zand zijn veel minder dan vorig jaar.Volgende week een hittegolf, afgelopen week veel verdamping door de wind. Al 4 warmteperiodes gehad in de lente waaruit plaatselijk veel onweer viel, maar niet op het zand. Bieten, aardappelen en mais hebben plaatselijk al droogtestress en volgende week nog hitte stress.
Regio Eindhoven-Lommel draaien de haspels al 4 weken, in aardappelen die het veld niet dicht hebben.
petatje 15 Juli 2018
Inno schreef:
Helemaal mee eens. De kans dat straks de hemelpoorten weer open gaan neemt met de dag toe
En einstein en nog wat Belgen die liepen te roepen dat het in augustus allemaal wel goed kwam
Hoe staat het er mee groeien ze nog tot in de hemelpoort of valt het toch iets tegen?!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden