Inside Aardappelen

Verlaging pootgoed stijgt, loofdoding niet

16 Juli 2018 - Niels van der Boom

Keuringsdienst NAK heeft het aantal verlagingen in week 28 verder verhoogd (tot 14,6%). De loofvernietiging komt voorzichtig op gang, maar loopt behoorlijk achter op vorig jaar. Dit als gevolg van de droogte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van vorige week is het verlagingspercentage met 2,5% gestegen. Het aantal verlagingen kwam vorig jaar in deze week op 5,7% en in 2016 op 9,7%. Daarbij is 2,1% van de partijen afgekeurd, tegenover 0,6% in 2017 en 1,5% in 2016. Bacterieziek blijft de hoofdboosdoener met 87% van alle verlagingen. Daarna volgen overige oorzaken en het mozaïekvirus.

1.800

hectare

loofdoding in pootaardappelen

Fors minder pootgoed doodgemaakt
Tot 16 juli is op 1.800 hectare pootgoed het loof vernietigd. Dit betekent dat in week 28 zo'n 200 hectare pootgoed is geklapt en gespoten. De loofdoding loopt daarmee flink achter op vorig jaar. Toen was op dezelfde datum reeds 4.000 hectare toe aan loofdoding.

Jan Eggo Hommes, Buitendienstmedewerker van de NAK, wijdt het lagere aantal hectares bijna volledig aan de droogte. "Doordat het droog blijft, gaat de gewasgroei langzamer en blijven de aardappelen langer staan voor voldoende opbrengst", zegt hij. "Het poten was iets verlaat, maar de ontwikkeling erna was goed. Door het aanhoudend droge en warme weer zie je de aardappelen nu slijten."

Lagere ziektedruk
Voor de ziektedruk is het goed nieuws. "Er is veel verlaagd vanwege bacterieziek, maar dit betekent niet dat nieuwe moederknollen direct geïnfecteerd zijn", aldus Hommes. "De herfst is belangrijk. Dat blijft afwachten. Het hete weer en veel wind zijn bovendien gunstig voor de luizendruk. Niet-beregende gewassen staan soms in de stressmodus. Het is voor de controleurs lastig om te zien of een plant is aangetast of niet, omdat je de oorzaak niet zeker vast kunt stellen."

De NAK-man noemt het een uiterst bijzonder jaar. "In heel het land zijn percelen zowel vroeg als zeer laat gepoot. De gewasontwikkeling verliep gelijkmatig, terwijl het zuiden normaal fors voorloopt. De loofdoding is rasafhankelijk, waardoor er zowel in het noorden als zuiden al percelen worden doodgemaakt."

Doorwas
Over de opbrengst durft Hommes geen uitspraken te doen. Dat is niet aan de NAK. "Doorwas kan een issue worden", weet hij. "Wanneer de gewassen openvallen, komt de rug bloot te liggen. Die warmt hierdoor snel op. Zowel voor poot- als consumptieaardappelen zijn doorwasknollen een groot probleem."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden