De aardappelen in de belangrijkste Europese productiegebieden merken de gevolgen van de droogte. De opbrengsten van de eerste proefrooiingen vallen dan ook tegen. Hoe staan de aardappelen er in België en Frankrijk bij?
In België is iets meer regen gevallen dan in Nederland, maar toch zeggen lokale akkerbouwers dat het erg droog is. In het Vlaamse deel van België is het droger dan in het zuidelijker gelegen Wallonië. Het algemene beeld is dat er verder naar het zuiden, in de richting van Frankrijk, meer neerslag gevallen is.
In Vlaanderen komt het neerslagtekort nu uit 200 millimeter. In Nederland ligt dat tekort nog 20 millimeter hoger. Op het onderstaande kaartje is goed te zien hoe droog het is.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)Hoe bruiner de locatie, hoe droger. Dit toont aan dat het gehele land met droogte kampt.
Groeiseizoen verkort
Volgens een insider van de Belgische fritesindustrie is de situatie in België net zo nijpend als in Nederland. Het is niet langer de vraag of er opbrengstverlagingen zijn, maar hoeveel. Er wordt niet meer geloofd dat herstel van de groei mogelijk is. Het aantal groeidagen neemt zienderogen af, wat de kans op een herstel verkleind. Bovendien is dit voorjaar laat gepoot en is het wortelgestel niet optimaal.
PCA schrijft dat Fontane en Challenger nog 60 groeidagen over hebben, waarvan zeker 15 droog zijn. Inmiddels zijn de eerste percelen op hun retour. Bintje heeft nog 55 tot 65 groeidagen te gaan. Met heet weer op komst, is het 5 voor 12, aldus het proefcentrum. De fabrieken schakelen in week 30 of 31 over op nieuwe oogst. De kwaliteit en opbrengst van de vroege aardappelen zijn echter zeer hetrogeen, wat de fabrieken voor een fikse uitdaging zet. De opbrengsten vallen niet mee, net als de kwaliteit. Ook mist er lengte in de knollen.
Een akkerbouwer uit Wallonië laat weten dat het zeer droog is en dat de structuur van de grond erg verschillend is. In de gebieden waar vroeg in het seizoen veel regen gevallen is, is de grond keihard. Dit terwijl de structuur in andere gebieden nog erg goed is. Met name Innovators gaan volgens hem dood, de Fontanes staan er beter bij.
Opbrengsten verlaagd
Uit 8 proefrooiingen van PCA blijkt dat de opbrengsten van vroege aardappelrassen die niet beregend zijn duidelijk lager liggen (-12 ton), dan aardappelen die driemaal beregend zijn. Ook liggen de opbrengsten op de niet-beregende percelen zo’n 35% lager, vergeleken met eerdere jaren. Echter, als de opbrengsten alleen met vorig jaar (in deze tijd) vergeleken worden, dan liggen deze nog steeds op hetzelfde niveau.
Volgens PCA zijn er in Vlaanderen diverse partijen waargenomen waarbij scheuten te zien zijn op de knollen, wat duidt op doorwas. Ook zijn er verschillende rassen (zoals Challenger) die door de combinatie van de droogte, een slechte structuur en een vervroegde afrijping extra gevoelig zijn voor Alternaria.
Weinig fotosynthese
De aardappelen sluiten met dit weer de huidmondjes, waardoor er vrijwel geen fotosynthese plaatsvindt. Hoe langer de droge en warme periode aanhoudt, hoe langer de assimilatie uitblijft. Kortom: minder groeitijd en uiteindelijk minder opbrengst.
In België zijn de mogelijkheden om te beregenen beperkt. Daar waar het kan, zijn vaak beregeningsverboden ingesteld. Een belangrijke factor is ook de grondsoort. In Vlaanderen bestaat veel akkerbouwgrond uit leem, met daaronder een goed doorlatende laag als zand. Die gronden houden het water niet goed vast.
Frankrijk
Verder zuidelijk, in het noorden van Frankrijk, is het ooks zeer droog. Eind mei viel hier voor het laatst serieus regen en dat terwijl het voorjaar zeer nat was. De structuur van de bodem is hierdoor slecht en de opkomst is verre van optimaal. "De aardappelen zijn in het beton gegoten", zegt een insider. Uit proefrooiingen, die hij heeft gedaan, komen opbrengsten van 20 tot 25 ton per hectare naar voren. Beregenen is veelal niet mogelijk.
Groot-Brittannië
Eerder berichte Boerenbusiness al over de droogte in Engeland. In het land kunnen de aardappelen nog wel beregend worden, maar toch vreest men voor lagere opbrengsten. Ook in Ierland is de situatie ernstig. Daar is de verwachting dat de oogst 50% lager gaat uitvallen.