Inside Aardappelen

Wat laat de eerste proefrooiing zien?

23 Juli 2018

Welke impact heeft de droogte op de opbrengsten, en hoe vertaalt zich dat in de eerste proefrooicijfers? Boerenbusiness analyseert de eerste proefrooiing. In deze spannende tijden is het cruciaal om de markt nauwlettend te volgen, profiteer nu van deze unieke actie en word direct abonnee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit handelshuis monstert, zoals gebruikelijk, alleen het ras Innovator wat betreft de groeiontwikkeling. Het betreft de beregende percelen in de Noordoostpolder. De proefrooiingen van Van der Linde zijn dan ook (vanzelfsprekend) niet representatief voor de rest van Nederland; laat staan voor de stand van de aardappelen in Noordwest-Europa.

Echter, toch zijn er wel degelijk een aantal indicatoren die het actuele verhaal van de markt aangeven. Wat valt op?

Niet de laagste opbrengsten
De opbrengsten van de proefrooiingen van Van der Linde zijn vergeleken met de 5 voorgaande jaren. Daaruit is gebleken dat dit seizoen nog niet de laagste opbrengst heeft neergezet, want oogstjaren 2015 en 2016 hadden rond deze periode lagere opbrengsten.

Het is nog niet de laagste opbrengst

Daarnaast blijkt dat het gemiddelde onderwatergewicht (421 gram) al zeer hoog is voor de tijd van het jaar. Het 5-jarig gemiddelde komt namelijk uit op een gewicht van 353 gram. Als laatste blijkt dat het percentage grof het op 1 na hoogste is van de afgelopen 5 jaar (bijna 67% is 50 millimeter opwaarts).

Wat betekent het?
Hieruit kan in ieder geval geconcludeerd worden dat de aardappelpercelen in de Noordoostpolder de droogte nog niet duidelijk laten zien in de hectareopbrengst. Dat heeft overigens ook te maken met intensief beregenen (minimaal 3 keer). De hoge onderwatergewichten geven echter aan dat de aardappelen al ver zijn in de groeiontwikkeling. Er is sprake van vervroegd afrijpen van de aardappelen, en daarmee ook van het afremmen van de groei.

Als we kijken naar de groeiontwikkeling van de 5 voorgaande jaren, dan was er een groeispurt in week 33 en 34. Dat zou vandaag de dag pas over 3 weken zijn. De gemiddelde opbrengst van de afgelopen 5 jaren kwam uiteindelijk uit op circa 62,5 ton Innovator.

De grootste zorg voor de komende weken is de ontwikkeling van de gewassen. Naast de droogte, is ook de hittegolf (die zelfs 2 weken kan aanhouden) een issue. En daar valt nauwelijks tegen te beregenen. Hoeveel groeipotentie er medio augustus dan nog is, laat zich raden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden