De Europese Commissie (EC) heeft de opbrengstverwachtingen voor de Europese Unie (EU) opnieuw verlaagd. Dat blijkt uit het nieuwste MARS-rapport.
De verwachtingen voor de aardappelopbrengst is dat deze zo'n 7% onder het 5-jarig gemiddelde zal komen te liggen. Daarnaast zal deze waarschijnlijk 12% lager zijn in vergelijking tot vorig seizoen. De EC verwacht dat de gemiddelde hectareopbrengst op 31 ton per hectare gaat uitkomen.
In België valt de opbrengst het laagste uit, ten opzichte van de rest van de EU. Daar wordt een daling van 10% verwacht, vergeleken met het 5-jarig gemiddelde. De EC verwacht dat de opbrengst in Nederland 7,4% lager ligt dan het 5-jarig gemiddelde. Frankrijk volgt met een daling van 6% en in Polen valt de opbrengst zo’n 4,3% lager uit.
Redelijke bietenopbrengst Nederland
De Commissie verwacht bij de suikerbieten een gemiddelde hectareopbrengst van 73,8 ton per hectare, wat 5% minder is dan het 5-jarig gemiddelde. In Nederland wordt wel een gemiddelde hectareopbrengst verwacht, terwijl deze in Polen 6,5% lager zal liggen.
De verwachtingen voor de tarweoogst zijn bijna niet veranderd, omdat de oogst gedurende het vorige MARS-rapport al voor een groot deel binnengehaald was. De opbrengst ligt op 5,5 ton per hectare, wat ruim 4% minder is dan het 5-jarig gemiddelde.
Grote verschillen maïsopbrengst
Daarentegen moet de maïsoogst nog wel op gang komen; hoewel ze in Duitsland al wel begonnen zijn (wegens de droogte). Terwijl de droogte de maïsgewassen in Centraal-Europa tekent, zijn de verwachtingen van de oogst in landen als Roemenië en Bulgarije wel erg goed. Daardoor komt de verwachte gemiddelde maïsoogst nog steeds boven het 5-jarig gemiddelde uit.
De opbrengsten van grasland liggen op het moment op het laagste niveau sinds de start van de metingen (1999). Zoals voor alle gewassen geldt, is de opbrengst van grasland met name in het noorden van Europa slecht.
Bekijk het gehele MARS-rapport hier.