Inside Aardappelen

Veel kopers actief op aardappelmarkt

7 September 2018

Dat er sprake is van een zeer bijzonder seizoen staat als een paal boven water. Nog niet eerder in het tijdperk van de euro bleef de termijnmarkt voor het aprilcontract zo vast boven het niveau van €30 staan, wat in de af landperiode een ijzersterk signaal is. Maar, er is dan ook echt wat loos dit oogstjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij een normaal groeiseizoen zou in de EU-5 ongeveer 28 miljoen ton aardappelen geoogst gaan worden, maar het warme en droge weertype maken dat de oogst dit seizoen volgens de laatste prognose 20% lager zal uitkomen. Het exceptionele hieraan is dat het alle belangrijke Europese fritesaardappellanden betreft.

In oogstjaar 2012 was er sprake van een misoogst in Groot-Brittannië en de markt eindigde dat seizoen tussen de €25 en €30. Dit oogstjaar valt er over vrijwel elk land in de EU-5 wel een verhaal te maken. Met oogstjaar 2012 als referentiejaar is een aardappelmarkt (na de af landperiode) met een niveau van boven de €30 dus geen onlogische gedachte.

Markt onder druk?
Normaal gesproken staat de markt in de af landperiode onder druk, maar daar lijkt dit handelsseizoen vooralsnog geen sprake van te zijn. En dat mag als bijzonder worden gezien. De actuele markt (directe levering) ligt, afhankelijk van ras, grofte en kwaliteit, tussen €26 en €27 per 100 kilo voor Fontane. Voor de rassen Innovator en Zorba is dat een prijs tussen de €28 en €30 per 100 kilo.

Veel telers neigen ernaar om op de prijzen van vandaag de dag zaken te doen, wat logisch is (kijkende naar het actuele prijspeil). Indien telers de aardappelen gaan bewaren, dan moet er te zijner tijd al gauw ruim €30 worden betaald. Overigens zijn er al wel zaken geweest, voor met name aardappelen van het ras Innovator, die het niveau van €30 per 100 kilo overstijgen. Daarnaast zouden er in week 36 ook zaken gedaan zijn voor €35 per 100 kilo (levering januari/februari).

Meer kopers
Het bovenstaande creëert een ander element dat voor een ijzersterke stemming zorgt, namelijk 'andere' of meer kopers. Dit is dan in vergelijking tot de jaren waarin de marktprijs gemiddeld laag stond. Voor wie of wat de doorgaans minder actieve partijen aardappelen kopen, is lastig aan te geven. Echter, het zorgt er in ieder geval wel voor dat de 'radar' van de teler nog beter afgestemd dient te worden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden