Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelgroei bij Aviko vlakt af

24 September 2018 - Niels van der Boom

De proefrooicijfers van Aviko Potato tonen aan dat de groei van de aardappelgewassen afgelopen week is afgevlakt. Dat beeld is vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Vanaf week 37 neemt de opbrengst nauwelijks nog toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers over week 38 komen uit op 55 ton per hectare, wat iets hoger is dan in de week ervoor. Kijken we naar de voorgaande 5 jaar, dan is te zien dat dit niveau tot einde seizoen wordt aangehouden. Er zijn nog nauwelijks verschillen in de opbrengst.

Laatste cijfers?
De voorgaande jaren deed Aviko in week 40 de laatste proefrooiing, maar door de voorsprong van de gewassen kan dat dit jaar weleens eerder zijn. De grafiek bevestigt in ieder geval dat de opbrengst zeer laag is. Het gaat hier om bruto tonnen per hectare.

Het percentage 50 millimeter opwaarts is iets toegenomen. Bijna 80% van de knollen valt in die maat. Dat resultaat is gelijk aan 2013 en beter dan in 2016. Het onderwatergewicht in de maat 40 millimeter opwaarts begon historisch hoog en daalde vervolgens flink. Het bevindt zich nu rond de 385 gram. In de droge jaren (2013 en 2016) was het onderwatergewicht juist extreem hoog: 400 gram of meer.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden