B Brown / Shutterstock.com

Nieuws Droogte 2018

Aviko: 'Geen kortingen in vaste prijscontracten'

27 September 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Aviko Potato zal de kortingen, die binnen het nieuwe bonus-malussysteen voor de vaste prijscontracten gelden, in dit oogstjaar laten vervallen. Het is het gevolg van de historisch lage aardappelopbrengsten, wegens de droge zomer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Het betekent onder meer dat de kortingen voor het onderwatergewicht vervallen", zo laat Aviko weten. Daarnaast vervalt ook de kortingsregeling boven de 50 punten, voor de periode waarin de aardappelen goed te verwerken zijn. "Voor de vaste prijscontracten van Innovator en Zorba vervalt de knollenkorting."

Tevens is de staffel voor de regeling van de onderwatergewichten van de 'Hoge Droge Stof aardappelen' uitgebreid tot boven de 540 gram. Voor de knollen die in de categorie 28 tot 40 millimeter vallen, zal een dagprijs worden betaald die minimaal op het niveau van de dagprijs voor de vlokkenaardappelen ligt.

Deze knollen kunnen door Aviko (via afzet naar de vlokkenindustrie of via puree) tot waarde worden gebracht. Het advies is dan ook om de stortbak bij het inschuren nauwer te zetten, zodat deze maat voor de telers ook geld gaat opleveren.

Ondersteunen van de telers
De aardappeltelerscommissie van Aviko heeft afgelopen weken overleg gehad om de actuele situatie te analyseren. Daaruit is gebleken dat de voornaamste reden om af te zien van de kortingen te maken heeft met de grote zorgen over de kwaliteit van aardappelen. Daarnaast zijn er zorgen over de grote opbrengstverschillen tussen de telers. 

De afschaffing van de kortingen in de vaste prijscontracten is onder meer een oplossing voor de problemen binnen de contractuele kaders. Daarbij verwacht Aviko hiermee de getroffen telers te helpen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden