Interview Paul van den Wijngaard

'Hybride aardappel van KWS is ook voor Europa'

9 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Veredelingsbedrijven KWS en Simplot maakten begin oktober bekend de handen ineen te slaan om de ontwikkeling van de hybride aardappelrassen te versnellen. Deze rassen zijn ook voor de Europese markt bedoeld. Paul van den Wijngaard, manager Hybrid Potato bij KWS, legt uit wat we kunnen verwachten.

Simplot past de techniek Crispr-Cas toe voor het veredelen van hybride aardappelrassen. In de Europese Unie (EU) is dit op het moment niet toegestaan. Zijn de ontwikkelingen van Aardevo daardoor alleen op de Verenigde Staten (VS) gericht?
"Op de korte termijn focust Aardevo zich op de productie van diploïde hybride aardappelen middels klassieke veredelingsmethodes. KWS heeft eerder een statement gepubliceerd over hun standpunt ten aanzien van Crispr-Cas. Dr. Léon Broers, lid van de raad van bestuur bij KWS, zegt dat de vooruitzichten voor de techniek in Europa somber zijn. Andere landen, die de techniek wel toestaan, hebben een groot voordeel. De acceptatie is echter wijdverspreid. De grootste ontwikkelingen komen in de toekomst waarschijnlijk uit de landen die Crispr-Cas toestaan. Het is daarom logisch dat KWS zich op deze markten en gewassen richt. De VS kan zo’n regio zijn."

Welke ontwikkelingen zijn wel interessant voor Europa?
"Aardevo richt zich op de conventionele veredelingstechniek om hybride aardappelrassen op de markt te brengen. Op deze manier verwachten we verbeterde rassen met unieke eigenschappen sneller op de markt te kunnen brengen. Dit is ook voor Europa interessant. Door vast te houden aan conventionele veredeling zijn deze nieuwe rassen ook binnen Europa legaal. Nieuwe ras-eigenschappen voegen volgens ons waarde toe op de Europese markt."

Dankzij conventionele veredeling zijn rassen ook voor Europa interessant

- Paul van den Wijngaard

Verwacht KWS dat de EU zijn beleid ten aanzien van plantveredeling gaat herzien?
"Dat is een vraag voor de lange termijn. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft de bal teruggespeeld naar de Europese Commissie en de lidstaten. Zij moeten nu beslissen over nieuwe de veredelingsmethodes. KWS blijft echter ondertussen wel onderzoek doen naar nieuwe manieren van gerichte mutagenese zoals CRSPR."

Aardevo voert de KWS-locatie in Nagele als hoofdlocatie voor Europa. Wat gebeurt er met de huidige activiteiten daar?
"De huidige activiteiten blijven. Daarnaast zal KWS de locatie in Nagele ook blijven gebruiken voor onderzoek naar andere gewassen gebruiken. Alle aardappelactiviteiten worden geleidt door Aardevo. Dankzij de samenwerking met Simplot hopen we het tempo op dit gebied behoorlijk op te voeren."

Aardevo klinkt (international gezien) als een bijzondere naam. Waarom die keuze?
"Aardevo refereert naar aardappel en de connectie die Nederland heeft met dit gewas. Het is tevens een referentie naar de evolutie van de aardappelveredeling. Ons doel is om de volgende stap in deze evolutie te zetten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden