Eigen foto

Nieuws Aardappelanalyse 2018

Aardappelanalyse ligt weer op de mat

30 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

De derde editie van de Boerenbusiness Aardappelanalyse ligt weer bij de abonnees op de mat. Ook dit jaar staat de analyse weer vol met achtergrondverhalen, opinies en niet te vergeten de analyse over de aardappelmarkt.

Het jaar 2018 is voor velen een 'reality check'. Eens in de zoveel jaar worden telers en verwerkers met beide benen op de grond gezet en het lijkt erop dat dit steeds vaker het geval gaat zijn (in de afgelopen 5 jaar kwam dit al 3 keer voor). Daarmee zal 2018 weer een ijkpunt zijn voor de rekenmodellen van de marktdeelnemers.

Wat te doen?
Hoe kunnen we dit in de toekomst het hoofd bieden? Moeten verwerkers meer contracteren om zeker te zijn van 80% van hun grondstofbehoefte? Dat betekent ook dat een dekking van bijna 100% nodig is om in jaren van misoogsten een daling van 20% op te vangen. Of, moet de teler een hogere contractprijs hebben? Hij kan dan investeren in opbrengstzekerheid, waardoor hij bij een misoogst voldoende (financiële) buffers heeft om het verlies op te vangen.

Wellicht zit de sector zelfs aan zijn limiet. Alles is opgerekt: de marges zijn smal en de teelt vindt in steeds meer gebieden plaats (ook daar waar het niet kan). Velen zullen niet kunnen profiteren van dit exceptionele jaar, maar misschien brengt het wel een verandering met zich mee in de structuur en denkwijze van de sector.

Analyse 2018
Naast de uitgebreide analyse van het aardappelseizoen is een interview met Dell Thornley, ex-inkoopdirecteur McDonald's Global, te lezen. Hij vertelt over de snelle expansie van de fritesindustrie. Daarbij laat Nedato in de bedrijfsreportage zien waar zij groei verwachten.

Verder wordt er ingegaan op het rendement van klikcontracten en kijken we naar de resultaten van de Boerenbusiness Gewastour. Ook wordt er ingezoomd op de groei van de Chinese verwerking.

Vraag het magazine aan
Abonnees van Boerenbusiness Aardappelmarkt en Akkerbouw Pro ontvangen het magazine gratis in hun brievenbus. Ben jij ook benieuwd naar de analyse? Bekijk hier de preview en word vandaag nog abonnee.

Met de abonnementen krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden