Weerupdate Opbrengstmeting

Opbrengstmeting als laatste puzzelstuk

31 Oktober 2018 - Niels van der Boom - 5 reacties

Opbrengstmeting op maaidorsers is gesneden koek, maar bij rooimachines is dat een ander verhaal. De markt voor deze systemen groeit voorzichtig. Één van de weinig aanbieders is het Canadese Greentronics, waarvan inmiddels een aantal systemen in Nederland draaien.

Greentronics uit het Ontario bouwt al sinds 1994 'after-market-systemen' voor landbouwmachines. Naast opbrengstmeting, bouwt het ook sonar-sensoren voor het bepalen van de werkdiepte, sensoren om valhoogtes te beperken en de spuitboomhoogte te controleren. Achter het bedrijf zit de van oorsprong Nederlandse familie Menkveld.

John Deere integratie
Mechanisatiebedrijf Groenoord draait al een aantal van de RiteYield-opbrengstmetingssystemen in Nederland. Robin Bos , specialist agromangementsystemen (AMS) bij Groenoord, importeert en monteert samen met collega’s sets op aardappel- en bietenrooiers in Midden- en Noord-Nederland. Een groot voordeel voor de John Deere dealer is de naadloze integratie met de gps-systemen van John Deere.

"Deere stelt zijn seriële verbinding open voor derden om toepassingen te ontwikkelen. Greentronics maakt er als een van de weinigen gebruik van", zegt Bos. "Gebruikers van een John Deere GS3 2630 of CommandCenter 4600-terminal kunnen het systeem zo inpluggen en live zien wat de opbrengst is."

"Een groot voordeel is dat de data beschikbaar is in het (gratis) portal van MyJohndeere. Je draait moeiteloos een kaartje van de opbrengstdata uit, waar andere systemen met een CSV-bestand komen. Je hebt dan software nodig om het om te zetten in iets overzichtelijks. De gebruikers zitten niet op die extra drempel te wachten."

Het is 'plug-and-play' met Greentronics op je GS3 2630 of CC 4600 terminal.

Met of zonder Isobus
RiteYield is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Een Isobus-systeem inclusief montage kost bij Groenoord zo'n €10.000. De Isobus-verbinding betekent dat hij ook aan te sluiten is op Trimble FMX- of TMX-terminals of die van Ag Leader. "De bediening wordt weergegeven als virtuele terminal (VT) in het Isobus-scherm", legt Bos uit. "Niet ieder scherm is geschikt. Het systeem instellen lukt nog wel, maar het loggen van de data gaat niet over de Isobus-poort. Daarvoor is meer vereist."

Het systeem is relatief eenvoudig en werkt via 2 buigstrips (loadcellen). Deze worden op een transportband in de rooier gemonteerd. Hoe voller de mat, des te meer de cellen worden belast. Ook de matsnelheid wordt vastgesteld. Een elektronische waterpas (tiltsensor) registreert de hoek van de band, omdat deze meestal meebeweegt voor de bunkervulling.

Dealers van John Deere in Nederland hebben de kans gekregen dealer te worden. Dat is vooral voor bedrijven in akkerbouwregio’s interessant. John Deere Nederland is niet betrokken bij de producten en de service gaat rechtstreeks via de fabrikant. Wel zo handig: contact kan gewoon in het Nederlands.

Tarra registreren
De opbrengstmeting wordt met name bij aardappelen en suikerbieten toegepast. Bij uien wordt het alweer lastiger, omdat rooien en laden in 2 werkgangen plaatsvindt en de productstroom op de kopakker niet gelijkmatig is. Bij rooivruchten is tarra de grootste uitdaging. Het systeem moet namelijk worden geijkt door vrachten over de weegbrug te sturen.

Het bepalen van het tarrapercentage blijft meestal nattevingerwerk. Een natte plek in het land geeft theoretisch een piek. Hier rij je doorgaans langzamer om de zeefcapaciteit beter te benutten. In het display wordt ook een kaart van de rijsnelheid gelogd. Door beiden over elkaar te leggen, ontstaat een beter beeld wat tarra betreft. Ook het handmatig ingegeven tarrapercentage wordt gelogd.

Greentronics werkt aan een oplossing voor dit vraagstuk. Het idee is dat een camera de hoeveelheid grond registreert en hier de gemeten waarde op aanpast. Maaidorsers gebruiken een soortgelijke techniek om gebroken korrels en kaf te registreren. Dat kan voor een doorbraak in de techniek zorgen. Immers, tarra is de grootste bottleneck. "Het nadeel is dat cameratechnologie en de bijbehorende software meestal flink aan de prijs is", merkt Bos op.

"Het systeem wordt slechts voor een kleine groep interessant, terwijl de vraag naar opbrengstdata toeneemt. Bedrijven realiseren zich dat door bodem-, gewas- en opbrengstgegevens te combineren je een compleet beeld krijgt van de situatie in het perceel. Het liefst met gegevens over meerdere jaren. Proefrooiingen zijn intensief om te doen en geven geen volledig beeld. Opbrengstmeting levert wel een representatief beeld op van het gehele perceel."

Tarra is een onzekere factor bij aardappelen. Het systeem calculeert rijsnelheid en het ingegeven percentage in.

Een partij traceren
Waar het Canadese bedrijf wel toe in staat is, is partijen tot in de schuur te traceren met RiteTrace. "Hierbij wordt de hallenvuller van sensoren voorzien, zodat deze opslaat waar de vracht in de schuur ligt", legt Bos uit. "Voor Nederland is dat niet interessant. Een teler kent de probleemplekken in het land en houdt die vrachten al apart wanneer het nat is." 

"Echter, voor Noord-Amerika is dat een ander verhaal", legt de fabrikant uit: "In Canada en de Verenigde Staten moeten de akkerbouwers een rapport hebben waar ieder perceel ligt opgeslagen. Dit wordt door de overheid gecontroleerd. RiteTrace automatiseert dit. Er zitten veel details in, waardoor het ook een agronomische waarde heeft, en niet alleen voor de overheid is bestemd."

Niet af fabriek
Groenoord is dealer van AVR, maar bouwde het ook op andere merken (bieten)rooiers. Ook Vervaet levert rooiers af met het systeem vanaf de fabriek gebouwd. Groenoord overlegt met AVR over de montage. Door de beugels af fabriek te monteren, zijn de loadcellen makkelijk te bevestigen. De verkoop en montage blijft bij de dealers. De fabrikanten noemen de lage aantallen als probleem om de techniek grootschalig op te pakken. Zij moeten dan de service in huis nemen en dat is voor nu een stap te ver.

Een ander bekend systeem voor opbrengstmeting in rooivruchten is YieldMasterPro van Precision Makers. Deze wordt verkocht door Vantage Agrometius. Echter, de fabrikant liet recentelijk weten te stoppen met de productie. Ook stopt het met de X-Pert-systemen waarmee een trekker autonoom te besturen is. Ruim 1 jaar geleden ging het bedrijf nog een deal aan met Vantage Agrometius voor de verkoop. Dit bedrijf zoekt nu naar een nieuwe partner.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
dirk 7 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10880376/opbrengstmeting-als-laatste-puzzelstuk]Opbrengstmeting als laatste puzzelstuk[/url]
wie is er eigenlijk gebaat bij opbrengstmeting?
Klaiboer 7 November 2018
Leuk voor die tien 400hectare telers in Nederland. Voor de rest is het weer een onnodige kostenpost.
Abonnee
betweter 7 November 2018
een klein beetje boer weet precies wat er groeit aan tonnen, die zit nooit veel mis.
maar de nieuwe generatie is manager die kijken niet meer zelf in de grond. die hebben daar speeltjes voor maar die kosten toch ook geld?
Abonnee
GPS fan 8 November 2018
Ik kan me zulke opmerkingen ook nog wel herinneren tijdens de ontwikkelfase van GPS. En kijk nu eens...
opbrengstmeting is weer een stapje dichter bij de optimale behandeling van elke individuele plant.
En begin daar maar gewoon wel aan, als je met een lagere stikstofinput dezelfde opbrengsten kan halen door ze in te zetten op de plekken waar dat nodig is, bij de plekken met de hoogste opbrengsten, betekent dat dat je in principe extra stikstofruimte gaat creeeren. En extra stikstofruimte kan nooit kwaad tegenwoordig...
Klaiboer 8 November 2018
Pootmachine die variabel kan poten 75000euro spuitmachine die pleksgewijs kan toedienen 150000euro kunstmeststrooier met plaatsspecifieke bemesting 25000. Aardappelprijs een dubbeltje. Moet ik toch lang rekenen omdat recht gerekend te krijgen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden