Shutterstock

Inside Aardappelen

België: halvering vrije aardappelen in voorraad

21 November 2018 - Anne Jan Doorn

De hoeveelheid vrije aardappelen in België is slechts half zo groot als vorig jaar het geval was. Dat blijkt uit cijfers van de telersorganisaties uit Vlaanderen (PCA) en Wallonië (Fiwap).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De telersorganisaties schatten de consumptieaardappelopbrengst op 3,5 miljoen ton, wat 32% lager is dan vorig jaar. Ook was het areaal kleiner (-1% tot ruim 94.000 hectare). De opbrengsten per hectare komen uit op 37 ton. Daarbij zijn de kwaliteitsproblemen echter niet meegenomen, waardoor de netto-opbrengst lager zal liggen.

Door de lage opbrengsten komen de voorraden in België per 1 november uit op 2,61 miljoen ton, wat 33% minder is dan op 1 november 2017. De helft van de voorraad is Fontane. Hoewel de afzet over het algemeen fors lager ligt, loopt de afzet van Fontane wel goed door. Er werden zelfs meer vrije Fontanes afgezet dan vorig jaar. De afzet van de andere vrije rassen loopt echter wel duidelijk achter, met name die van Bintje.

0,8

miljoen ton

vrije aardappelen op voorraad in België

Fors minder vrije aardappelen
De voorraad vrije aardappelen is half zo groot als vorig jaar (800.000 ton), terwijl de voorraad van contractaardappelen 17% lager ligt (1,8 miljoen ton). Het is voor de telers extra pijnlijk dat dit seizoen ruim 70% van de aardappelen onder contract geteeld is, waar dat vorig jaar 60% was.

De opbrengsten van de vroege rassen kwamen uit op 29,1 ton per hectare. Bintje behaalde een opbrengst van 33,1 ton per hectare en Fontane kwam uit op 40,7 ton per hectare. De laatstgenoemde verstevigde zijn positie in 2017 met een areaal van 40%. Ook de arealen van de rassen Innovator en Challenger stegen tot respectievelijk 11,5% en 9% van het totale areaal. Het behoeft geen betoog dat het areaal van Bintje verder gedaald is, tot een kleine 20%.

Stilte voor de storm?
De aardappelverwerking in België is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Het feit dat het areaal gedaald is en de zeer lage hectareopbrengsten zijn dan ook een serieus probleem. De markt in België is momenteel rustig, maar dit echter goed de stilte voor de storm zijn.

De Interpom start zondag 25 november en daar zullen de verwerkers met hogere contractprijzen moeten komen om genoeg telers te werven. Dit om zo vroeg mogelijk aardappelen te telen, om zodoende een mogelijk gat tussen de oude en de nieuwe oogst te dichten. Afgelopen jaar is het areaal van vroege aardappelen sterk gedaald (-24%). De genoemde cijfers zijn gebaseerd op proefnemingen bij 223 telers in België. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden