Agrifoto

Inside Aardappelen

Farm Frites verhoogt contractprijs 2019

10 Januari 2019 - Niels van der Boom - 40 reacties

Net als in 2018 komt aardappelverwerker Farm Frites als eerste Nederlandse fabriek met zijn contractprijzen voor seizoen 2019/2020 uit. Over de gehele linie worden de prijzen fors verhoogd en dat moet de prijsverhoging bij het pootgoed compenseren. De prijs hiervan gaat namelijk terug naar niveau 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In alle periodes verhoogt Farm Frites zijn contactprijzen met €1,50 per 100 kilo. Vorig jaar werd er een verschil gemaakt tussen de af landperiode en levering droog uit de schuur. De verwerker uit Oudenhoorn gaat ervan uit dat de meeste oude aardappelen in juni verwerkt zijn. Vanaf eind juni of begin juli probeert het de aanvoer op gang te brengen met aardappelen uit Bordeaux. Het wordt een spannende periode, zo geeft de verwerker zelf toe.

Af landperiode
Het af landseizoen start begin juli met de Premières. Farm Frites betaalt eind week 26 €21 per 100 kilo, wat afloopt tot €10 per 100 kilo in week 35. Inkoopmanager Walter van Stee plaatst hierbij wel 1 opmerking: "Net als veel fabrieken beschikken we over minder pootgoed van Première dan gewenst. Het is daarom zaak dat dit naar telers gaat die ook echt vroeg kunnen leveren."

Hoofdoogst
Vanaf week 30 verwerkt de fabriek ook Felsina en Zorba. Af landlevering van de hoofdoogst begint in week 35, waar tot en met week 42 een prijsverhoging van €1,50 per 100 kilo geldt. Fontane zit in week 35 op €9,75 en Innovator op €11,25. In week 17 (eind april) is dat €14,30 voor Fontane en €15,10 voor Innovator. Eind juni bedraagt de prijs respectievelijk €16,30 en €17,05 per 100 kilo. De bewaarstaffel blijft hetzelfde als vorig jaar. De genoemde prijzen zijn voor de maatsortering 35 millimeter opwaarts.

Pootgoedkosten
De pootgoedprijs zet Farm Frites op het niveau van 2017, na vorig jaar een prijsverlaging te hebben gevoerd. Voor Fontane klasse A 35/50 millimeter moet €49,50 per 100 kilo worden betaald. Innovator komt op €47,50 per 100 kilo. Dat is zelfs €2 onder het niveau van 2017. De beschikbaarheid is volgens Van Stee voldoende. "De hoeveelheid pootgoed die benodigd is voor ons areaal, hebben we. Het pootgoed is gemiddeld fijner, waardoor je per hectare minder kilo’s nodig hebt."

Voor de oogst van 2018 bood Farm Frites een meerjarig contract aan met een looptijd van 2 of 3 jaar. Voor 2019 wordt geen meerjarig contract met toeslag gehanteerd, maar een rollend contract. "De telers vragen om stabiliteit in hun verkoopprijs en inkomen. Een meerjarig rollend contract biedt dit. Als fabriek willen we meerjarige afspraken maken over verkoop van frites. Daarbij hoort een vergelijkbare strategie aan de inkoopkant."

Rollend contract
Het rollende contract biedt (bovenop de contractprijs van 2019) een plus van €0,25 per 100 kilo, waardoor het resultaat op €10 per 100 kilo komt. In 2020 wordt 50% van de contractprijs van 2019 en 2020 genomen en 1 jaar later is dat gelijk verspreid over 3 jaar. In alle gevallen komt de prijs op €10 uit.

Op het vastprijscontract kan maximaal 40 ton per hectare gecontracteerd worden. Het restant wordt op de dagprijs afgerekend. Naast het rollend contractsysteem, handhaaft Farm Frites het termijnmarktcontract en hun eigen '4F-systeem'. Die laatste biedt een prijssysteem met 50% van de contractprijs en voor 50% de gemiddelde slotnotering van de termijnmarkt.

De bodemprijs voor Fontane wordt dan €9,75 per 100 kilo (week 17). Die van het ras Innovator bedraagt €10,75 per 100 kilo. In een jaar met lagere prijzen geeft dit een garantie. In duurdere jaren profiteer je van de hoge koers op de termijnmarkt.

Dubbelleveranciers
De telers van hetzelfde ras die aan meerdere fabrieken leveren, of een deel van de hectares vrij willen telen, krijgen met een verandering te maken. Deze dubbelleveranciers kunnen met Farm Frites alleen nog een tonnencontract afsluiten en geen hectarecontract. Van Stee licht deze keuze toe: "Er is behoefte om meer product in te dekken op een vaste prijs. Dit kun je bereiken door meer kilo’s per hectare te contracteren, maar in een jaar als 2018 blijkt dat daar geen zekerheid in zit."

"Meer hectares contracteren geeft het risico dat (bij een hoge opbrengst) de extra opbrengst per hectare bijna niet te plaatsen is. Op deze manier hebben beide partijen niet het recht en de plicht om de extra kilo’s die op de hectares groeien aan te bieden of af te nemen", aldus Van Stee.

"Ik ben niet bang voor tekorten, maar juist voor het overschot wanneer we de hectaredekking vergroten", licht Van Stee toe. "Na de oogst van 2017 kregen we enorme volumes (bovenop de kilo’s met een vaste prijs) voor onze kiezen en die konden we niet plaatsen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox