Agrifoto

Inside Aardappelen

Deur aardappelexport open door prijsgrens verwerkers

7 Februari 2019 - Niels van der Boom

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie ziet €30 als het prijsplafond voor de fritesaardappelen. Dit opent de deur voor buitenlandse kopers die meer willen betalen. Tilt dit de markt naar een hoger niveau, of raken de binnenlandse en buitenlandse verwerkers in een spagaat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wanneer we kijken naar de DCA PAT-Index, dan zien we dat een prijs van €30 per 100 kilo voor de fritesaardappelen nog altijd als plafond gezien wordt door de aardappelverwerkers. Sinds half januari noteert de Index rond dit niveau, na een prijsstijging vanaf half december.

Prijsplafond
De PotatoNL-notering hanteert een ruimere bandbreedte: €30 tot €33 per 100 kilo. Ook in België beweegt de prijs meer omhoog. PCA/Fiwap noteert dinsdag 5 februari €30 tot €32,50 voor Fontane en Challenger, waarbij €30 de meest gehanteerde prijs is. Het merkt op dat de kooplust toeneemt. Bintje staat nu op een prijs van €27,50 tot €31, wat gezien de specificaties (onderwatergewicht van 335 gram en tot 15% drijvers) opmerkelijk is.

Volgens diverse insiders zijn Belgische fabrieken in toenemende mate in Nederland actief om vrije aardappelen te kopen. Nederlandse verwerkers proberen het uit te zingen met hun gecontracteerde tonnen, maar België heeft behoefte aan vrije aardappelen en shopt daarom bij de noordelijke en zuidelijke buren.

De DCA PAT-Index is al weken stabiel op €30 per 100 kilo.

Franse import
Vanuit Frankrijk worden meer aardappelen geëxporteerd. Het Franse RNM noteert voor de overige rassen €31 per 100 kilo. Bintje doet €30. Ondanks dat Frankrijk een betere oogst heeft gekend dan andere EU-5 landen, zijn de voorraden ook daar niet eindig. Daarom moeten aardappelverwerkers noodgedwongen andere bestemmingen afstropen.

Naast de Belgische en Duitse verwerkers, is er nog een kaper op de kust. Vooral voor de kwalitatief goede en grove partijen ontstaat wat vraag uit Oost-Europa. Bijvoorbeeld voor het ras Agria, waarvoor prijzen oplopen tot €36. In Polen hikken de prijzen nu tegen een niveau van 1.000 zloty (€23,20) aan. Volgens insiders willen lokale aardappelverwerkers daar nu niet meer betalen.

Belgapom
Telers met vrije aardappelen hopen op korte termijn op een doorbraak. Daarvoor wordt gekeken naar de notering van Belgapom. Die noteert nu nog €30, maar naar verwachting is dat op korte termijn hoger. Wanneer de Belgische industrie een nieuwe stap maakt, moet de Nederlandse kiezen: stil blijven staan en de exportdeur openen, of meestijgen.

Ondertussen wordt het weer in de vroege teeltgebieden nauwlettend in de gaten gehouden. De winter in Europa verloopt overwegend droog, met weinig regen en sneeuw. Tot half februari wordt zelfs fors warmer weer voorspeld, waarmee de hoop op een (zeer) vroeg voorjaar aangewakkerd wordt. In Bordeaux wordt wisselvallig weer verwacht, met temperaturen tot 16 graden Celsius. In het Duitse Rijnland is dat eerder 10 tot 12 graden Celsius en regenachtig.

Vroege oogst?
In Zuid-Spanje is het zomers (20 graden Celsius). De vroege aardappelen zitten daar in de grond en de groei is positief. In het afgelopen jaar nam het totale aardappelareaal in het land met 10% af en dit jaar wordt vooral in het zeer vroege segment een significante stijging verwacht. Verwerkers gokken er mogelijk op dat in de tweede helft van het voorjaar voldoende nieuwe oogst beschikbaar is. De komende 2 weken gaat er meer licht schijnen op de definitieve strategie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden