Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelen van buiten fritessegment gevraagd

5 April 2019

Aardappelen van buiten het fritessegment blijven gevraagd. Wanneer we de stemming in de markt van fritesaardappelen peilen, dan is dat een andere zaak. Belgapom kwam vrijdag 5 april dan ook met een fors lagere notering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde vrijdag 5 april voor fritesgeschikte Fontane €25, wat flink lager is dan vorige week (-€5). Bintje zakte zelfs naar €20. Een feit is dat het restant vrije aardappelen dusdanig gering is er dat nog slechts weinig te handelen is.

Zuiden van Europa
In de markt voor bijvoorbeeld Agria en andere vergelijkbare rassen, komt de kooplust vanuit de versmarkt. Af teler wordt er voor de goede kwaliteit Agria makkelijk €33 per 100 kilo betaald (deze maanden te leveren). Naast de vraag vanuit de versmarkt, is er ook vraag vanuit Zuid-Europa en Oost-Europa.

Landen als Spanje en Portugal vragen naar het neusje van de zalm, want zij worden verwend door het aanbod van mooi product uit Frankrijk. Het is dan ook nog maar de vraag hoelang het aanbod vanuit Frankrijk kan aanhouden, gezien diverse insiders een vroegtijdig einde van het seizoen zien. Dit heeft voornamelijk te maken met een gebrek aan aardappelen, waardoor veel voorraadschuren binnen afzienbare tijd kunnen worden aangeveegd.

Meer vraag vanuit Oost-Europa 
Daarnaast neemt ook de vraag vanuit Oost-Europa toe. Door de matige oogst in landen als Roemenië en Bulgarije zijn er in de laatste maanden veel aardappelen vanuit Polen naar Centraal-Europa geëxporteerd. Polen is echter nu aan de markt op de, qua aanbod, zeer krappe West-Europese markt.

Kortom: gelet op de slotnotering van het termijnmarktcontract 'April 2019' (€26,50, wat €2 lager is dan 1 dag eerder), zou de indruk gewerkt worden dat de race gelopen is. Echter, een feit is dat april pas net is begonnen en dat het aardappelseizoen 2019/2020 nog een lange tijd doorloopt, gezien de aardappelvoorraad.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden