Agrifoto

Inside Aardappelen

Belgapom zorgt voor aardverschuiving in markt

5 April 2019

In Noordwest-Europa hadden maar weinig personen die actief zijn in de aardappelhandel de verlaging van Belgapom (vrijdag 5 april) zien aankomen. Dit vooral omdat een verlaging van €5 in 1 week, in deze fase van de markt, een ongekend grote stap is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor Fontane werd verlaagd naar €25, wat een daling is van meer dan 15%. In de afgelopen weken werd de stemming al als 'rustig' betiteld, maar bleef de handel doorlopen op €30. Ook in Nederland is de handel stabiel rond de €30, wat ook terug te zien is in de transacties op de PAT-index. De Nederlandse en Duitse noteringen bleven deze week overigens wel stabiel.

Belgapom 
Hoe is het dan mogelijk dat de notering van Belgapom zo'n enorme stap terugzet, zonder dat het daar eerder deze week signalen voor gaf? Het is een vraag die veel telers bezighoudt. Het antwoord is voor veel Duitse en Nederlandse aardappelverwerkers en aardappelhandelaren dan ook een raadsel.

Juist in deze weken, die cruciaal zijn voor de afwikkeling van het aardappeltermijncontract 'April 2019' (afwikkeling 26 april), heeft dat een grote impact op het prijsniveau van de termijnmarkt. Deze opende vrijdag 5 april namelijk direct €1 lager op €27,80, waarna deze verder zakte naar €26,30. Daarbij was er tevens lichte paniek voelbaar op de termijnmarkt.

De verlaging van Belgapom lijkt een aantal oorzaken te hebben. Zo gaan geruchten dat er aardappelverwerkers zijn die tijdelijk hun fabriek sluiten vanwege een gebrek aan grondstof. Daarnaast zou de afzet van frites op de wereldmarkt afkoelen. Een andere oorzaak is dat er meer aanbod lijkt te zijn van telers die voor de zekerheid van een hoge aardappelprijs gaan. De bewaarbaarheid, kiemlust en landwerkzaamheden doen dan de rest.

Zure realiteit
Vooral voor de telers is de verlaging een zure realiteit. De Belgische telers die eerder niet konden voldoen aan hun contractverplichtingen, hebben de rekening daarvan nu gepresenteerd gekregen van hun afnemers op basis van €30. Het feit dat diezelfde afnemers de markt nu verlagen met €5, maakt het vereffenen van het tekort aan geleverde tonnen namelijk extra zuur.

De telers die nog vrije aardappelen hebben, kijken ook verbaasd om zich heen. Door de extreme droogte en het dieptepunt in de opbrengst, in combinatie met zeer hoge teeltkosten, zakt de aardappelprijs nu ook nog eens. Dit is extra zuur, omdat Belgapom deze week berichtte dat de grens van een aardappelverwerking van 5 miljoen ton is doorbroken in België. Deze feiten rijmen volgens de telers niet met de beweging die de notering van Belgapom vrijdag 5 april maakte.

Omliggende landen
De vraag is nu wat omliggende landen gaan doen. Gaan zij volgende week mee in de verlaging van Belgapom, of blijven ze de prijzen van afgelopen week (circa €30) betalen. Veel telers zullen nu eerst wel het land in gaan om te planten, waarna zij zich vervolgens weer druk gaan maken over de markt. Daarmee zie je vaak dat het aanbod opdroogt en de markt weer stabiliseert.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden