Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelareaal stijgt met 8 procent in Vlaanderen

12 April 2019

Uit actuele cijfers van het Belgische PCA blijkt dat het areaal in België nog harder groeit dan eerder werd verwacht. Uit een enquête, die begin april uitgevoerd is door PCA, blijkt dat het totale areaal naar verwachting met maar liefst 8% toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder werd door de Europese telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) nog uitgegaan van een areaalkrimp. Die krimp zou te maken hebben met een gebrek aan pootgoed, maar dat blijkt achteraf gezien dus een verkeerde inschatting. Het blijkt nu namelijk dat oogstjaar 2019 (met betrekking tot het areaal in Vlaanderen) de boeken in zal gaan als een recordjaar. Ook in Wallonië, een opkomend teeltgebied, is de verwachting dat het areaal met 0,6% zal toenemen.

De stijging van het Vlaamse aardappelareaal zal voor een belangrijk deel worden ingevuld met vroege aardappelen. De hoge marktprijzen van dit seizoen hebben duidelijk voor deze stimulans gezorgd, al wordt dit wel versterkt door de fors hogere contractprijzen vanuit de verwerkers. Het gat dat zal ontstaan tussen de aardappelen van de oude en nieuwe oogst kan (als het groeiseizoen mee zit) worden opgevuld.

Uit cijfers van PCA blijkt dat het areaal in België harder groeit dan eerder werd verwacht. Bron: PCA

Groei is opvallend
De groei van het Belgische aardappelareaal is desalniettemin opvallend. De Nederlandse pootgoedhandelshuizen gaven in de winter al aan dat de pootgoedbeschikbaarheid weleens een probleem zou kunnen worden, en dat vooral pootgoed van het vroege segment schaars zou zijn. Hoe dit probleem uiteindelijk is opgelost, vertelt PCA niet.

De verwachting is nu dat het vroege areaal, in vergelijking tot afgelopen seizoen, met 20% toeneemt. Dat is een logische ontwikkeling, gezien de vroege aardappeltelers destijds wat afwachtend waren met het telen van vroege aardappelen. Dit omdat er op dat moment een overschot was aan oude aardappelen (oogst 2017) en de marktprijzen vrijwel het gehele seizoen onder het €5 per 100 kilo hebben gestaan

Verschuiving in rassenpakket
Daarnaast vindt er in België een verdere verschuiving plaats binnen het rassenpakket. De Vlaamse telers leveren massaal in op hun favoriete ras Bintje en schakelen over op de licentierassen Fontane en Challenger. Het areaal van Bintje zal in 2019 verder krimpen en de verwachting is dat een daling van 16% zichtbaar zal zijn. Daarmee wordt het ras gedecimeerd tot een klein 'bij-ras'. Het ras Fontane is qua areaal in Vlaanderen de snelste groeier (+13%) en is met 50% van het totale areaal inmiddels het grootste ras.

Ook dit is opvallend, gezien juist van pootgoed van het ras Bintje nog een ruime voorraad is en dat wekt de suggestie dat het pootgoedaanbod van de rassen Fontane en Challenger krap zouden worden (door de droogte afgelopen groeiseizoen). Ook in Wallonië is het beeld waargenomen dat het areaal Bintje verder krimpt (-14%). Opvallend is dat, in tegenstelling tot Vlaanderen, het areaal van de rassen Fontane en Innovator iets lijkt af te nemen. Daarbij zou er juist een flinke toename zijn van Markies.

Verder kan de conclusie getrokken worden dat Belgische aardappeltelers kiezen voor een vast contract met licentierassen. Daarmee lijkt de trend van omringende landen, zoals Nederland en Duitsland (met betrekking tot het vastleggen van aardappelen), te worden gevolgd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden