Agrifoto

Inside Aardappelen

Franse zetmeelsector wil half miljoen ton groeien

17 April 2019 - Niels van der Boom

De Franse fritessector en zetmeelaardappelsector hebben 2 belangrijke zaken gemeen. Beiden hebben een slechte oogst achter de rug en beiden hebben groeiambities. De markt voor zetmeelaardappelen is gunstig gestemd, waardoor er ruimte is om meer aardappelen te verwerken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappel- en zetmeelopbrengst per hectare is sinds 1995 niet meer zo laag geweest. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van telersorganisatie UNPT. De droogte is hier de bekendste oorzaak van. Het zorgt voor een trendbreuk in de lijn, want de afgelopen jaren werd namelijk steeds iets meer geoogst van 1 hectare.

Fors minder aardappelen
De gemiddelde hectareopbrengst dook afgelopen herfst naar 32 ton per hectare, waar dat 1 jaar eerder nog ruim 45 ton was. Ook het percentage aardappelen met minimaal 17% zetmeel lag fors lager (10 ton). In totaal werd er 950.000 ton zetmeelaardappelen geoogst, tegenover 1,16 miljoen ton vorig jaar. Tijdens de campagne van seizoen 2015/2016 lag de opbrengst nog iets lager.

Dergelijke cijfers passen niet bij wat de afnemers willen zien. De 2 Franse fabrieken willen namelijk 1,5 miljoen ton zetmeelaardappelen verwerken. Dit doel is al voor de aankomende campagne gesteld. Maar, de grillige groeiomstandigheden bedreigen de opbrengst en het zetmeelgehalte, die de laatste jaren steeds vaker van de gemiddelde groeicurve afwijkt.

Markt maakt groei mogelijk
Naast suikerbieten, verwerkt Tereos eveneens zetmeelaardappelen. In de afgelopen 7 jaar investeerde het €25 miljoen in de fabriek in Haussimont (departement Marne). De afzet van aardappelzetmeel is de laatste jaren fors toegenomen, zo zegt de fabriek. Aangezien de markt goed is, wil het verder groeien. Naast meer aardappelen, wil het ook betere en langere bewaring van zetmeelaardappelen.

Het Duitse concern Emsland Group maakte vorige maand bekend dat het wil groeien in de zetmeelaardappelensector, maar in ook het vlokken- en granulaatsegment. Het bedrijf bouwt momenteel aan een nieuwe fabriek in Oost-Duitsland, die deze herfst zetmeelaardappelen gaat verwerken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden