Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelprijs Emsland Group integraal hoger

8 Maart 2019 - Niels van der Boom

Net zoals bij de contracten voor fritesaardappelen wordt ook meer betaald voor zetmeel- en vlokkenaardappelen. Dat laat de Duitse verwerker Emsland Group weten. Daarbij profiteren de telers van een speciale tegemoetkoming, die het bedrijf na de droge zomer heeft geïntroduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Emsland Group maakte eind augustus 2018 bekend een zogenaamde 'Rohstoffsicherungsprogramm' voor de campagnes van 2018/2019 en van 2019/2020 in het leven te roepen. Dankzij deze maatregel wordt er per ton aardappelen €30 extra uitbetaald, na de extreem droge zomer. Het bedrag wordt in de huidige campagne direct uitbetaald, om de liquiditeit van de telers te verbeteren. Naast deze regeling wordt ook de contractprijs voor 2019/2020 verhoogd.

Financiële inspanning
Zowel de aangesloten telers als Emsland Group zijn tevreden met de afwikkeling, al benadrukt het concern wel dat dit een eenmalig noodplan betreft. De financiële inspanning is groot en het heeft ervoor gezorgd dat bijna alle telers al hun aardappelen aan de fabriek hebben geleverd. Ook zorgt het ervoor dat de klanten van Emsland optimaal beleverd kunnen worden.

Naast deze droogtetoeslag, stijgt de basisprijs voor zetmeelaardappelen in teeltjaar 2019/2020. Die gaat van €60 naar €65 per ton, bij 19% zetmeel. Vervolgens kent Emsland Stärke een aantal toeslagen bovenop deze prijs. Zo is er een vergoeding voor het transport, verminderd tarrapercentage en een bewaarvergoeding.

Daarnaast betaalt het bedrijf een zogenaamde 'Marktausgleichsprämien'. Die premie budgetteert het bedrijf voor de campagne in afspraak met de telersvereniging en kan later, enkel in noodgevallen, verlaagd worden. Emsland Stärke GmbH heeft, naast het Rohstoffsicherungsprogramm voor deze campagne, reeds €7,60 per ton premie betaald. Het bedrijf schat in dat de definitieve prijs nog hoger uitkomt.

Nabetaling
Door de prijsopbouw is het lastig om de prijs van zetmeelaardappelen van Emsland Stärke met die van concurrent Avebe te vergelijken. Beiden kennen een nabetaling. Bij Avebe heet dit de prestatieprijs, waarin ook het resultaat uit de onderneming is meegenomen. Emsland Group is een AG (Aktiengesellschaft); deze naamloze vennootschap kent aandelen.

Telers die willen leveren, zijn verplicht om aandelen te kopen: 1 aandeel kost €400, wat je het recht geeft om naar individuele wens 27 tot 30 ton aardappelen te leveren. Op de aandelen wordt, naast de aardappelprijs, een gegarandeerd dividend ter hoogte van 5% uitgekeerd. De aandelen betalen zichzelf daarmee terug. De telersvereniging Erzeugergemeinschaft für Industriekartoffeln im Emsland und der Grafschaft Bentheim (EZG), biedt telers, die nieuw willen instappen, een financieringsregeling voor de aankoop van aandelen.

Financiële resultaten
Emsland Stärke heeft 6 februari zijn jaarvergadering gehad en de cijfers over boekjaar 2017/2018 gepresenteerd. Deze loopt tot en met 30 juni. In totaal is meer dan €20 miljoen winst (na belasting) gerealiseerd, waarvan circa €3,8 miljoen in dividend aan de telers en de telersvereniging wordt uitgekeerd. Een deel wordt over de aandelen van de telers betaald en een ander deel gaat naar de telersvereniging.

De uiteindelijk gemiddelde uitbetaalprijs voor de campagne 2017/2018 bedraagt voor zetmeelaardappelen gemiddeld €85 per ton (20% zetmeel). De prijs omvat onder meer een klein aandeel aan bewaarpremie, omdat het concern een vrij korte zetmeelcampagne kende (tot en met januari). Ook is er een transportkostentoeslag. Het jaarresultaat van het concern (ruim €20 miljoen) zit nog niet in deze telersprijs voor oogst 2017 verrekend.

Vlokken en granulaat
"Naast de zetmeelaardappeltelers kunnen ook de telers van vlokken- en granulaataardappelen van de prijsverhoging voor 2019/2020 profiteren", zo legt CEO Gerrit-Jan Wesselink uit. "Wanneer telers de contractprijzen met andere aanbieders vergelijken, moeten ze (vanaf 2019) ook bij de vlokkencontracten rekening houden met de marktausgleichprämie. Die wordt 1 jaar na de oogst uitgekeerd." Overigens kan voor de vlokkenteelt ook een eenjarig contract worden afgesloten. Verder worden de basisprijzen en de transportkostentoeslag verhoogd.

"De prijsverhoging voor 2019, van €5 per ton zetmeelaardappelen op de basisprijs, en verdere verhoging over de marktausgleichprämie is vereist. Dit omdat de kostprijs toeneemt en alternatieven steeds beter worden", legt Wesselink uit. "Om de teelt in stand te houden, moet de basisprijs omhoog. Ook om competitief te blijven, ten opzichte van de vlokken- en fritesaardappelen. Onze telers waarderen dit. Het vertrouwen is goed. We hebben goede rassen in ons pakket, die in dit gebied goed passen. Zo denken we te kunnen groeien in areaal en volume. Ook in Nederland zijn er mogelijkheden."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox