Shutterstock

Inside Aardappelen

Verwerking VS in hoogste versnelling

23 April 2019 - Niels van der Boom

Aardappelverwerkers in de Verenigde Staten (VS) draaien door in de hoogste versnelling, zo blijkt uit de voorraad- en verwerkingscijfers. Het grotere volume aan aardappelen helpt, al wordt deze nu snel uitgedund.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse aardappelindustrie verwerkte tussen 1 februari en 1 april 3,2 miljoen ton aardappelen. Daarmee ligt de totale verwerking iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft niet aan de fritesproductie gelegen, want die ligt 8,5% hoger. In 8 weken tijd werd circa 2 miljoen ton aardappelen tot frites verwerkt. Fabrieken draaien dan ook in de hoogste versnelling.

Volatiele cijfers
De segmenten 'tafelmarkt', 'pootgoed' en de sluitpost 'overig' liggen qua afname veel lager; zo lag op 1 april 197.000 ton meer in opslag. Echter, het USDA heeft de cijfers in sommige gevallen tussen 2014 en 2018 behoorlijk bijgesteld. Naar verwachting worden de cijfers over 2018 nog gecorrigeerd, want die lopen flink uit de pas met het huidige scenario. Het zorgt voor wat onzekerheid.

De voorraadcijfers over april 2019 bevatten ongeveer 35% van de totale Amerikaanse aardappeloogst. De ratio voorraad/verwerking is daarmee gelijk aan 1 jaar eerder. De aardappelstaten Idaho en Washington hebben uiteraard verreweg de meeste aardappelen in voorraad. Ten opzichte van 2018 is dit respectievelijk 8% en 10% meer.

Aardappelstaat Idaho
De fritesproducenten hebben voornamelijk in februari op volle toeren gedraaid, want in maart lag de productie 2% lager (jaar op jaar). Dit heeft mede te maken met het feit dat niet alle fabrieken voldoende grondstof kunnen aanvoeren. Alleen in Idaho, de grootste aardappelstaat in de VS, zitten afnemers ruim in de aardappelen. Houdt de huidige hoge voorraad van 2,5 miljoen ton aardappelen aan (355.000 ton boven 2018), dan start de verwerking voor seizoen 2019/2020 later.

Dat is ook geval voor de regio 'Columbia Basin'. De aardappelvoorraden in Oregon en Washington liggen hoger, waardoor de oogst naar schatting 2 weken later start; verwerkers hebben meer oude oogst om op te draaien. Zowel in dit gebied, als in de staat Idaho, zijn de Russets vooral tot frites gesneden. De tafelmarkt nam minder aardappelen af.

Voortgang pootseizoen
Op de granenmarkt tonen de cijfers aan dat het voorjaar in de VS enorm achterloopt op andere jaren, wat vooral komt door extremen in het weer. In de Pacific North-West, waar Idaho, Washington en Oregon onder vallen, zijn de omstandigheden gunstiger. Het poten liep hier (door regen) lichte vertraging op.

Naar verwachting zitten aan het einde van april de meeste aardappelen wel in de grond. Alleen in delen van Idaho loopt de vertraging verder op. In de Midwest zorgt de regen voor meer vertraging bij het poten. Tot grote zorgen leidt dat op dit moment niet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden