Agrifoto

Inside Aardappelen

Poten loopt vlot door, behalve in België

23 April 2019 - Niels van der Boom

In Nederland, maar ook elders in Europa, zijn de pootwerkzaamheden vlot verlopen. Vanaf half april is er volop gepoot in de teeltgebieden. Het voorjaar is niet extreem vroeg, maar wel flink eerder dan 1 jaar eerder. Alleen in België doen de telers het rustig aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het noorden van het land moet nog veel gepoot worden, zo becijferde Aviko Potato. In dat gebied zat de helft van het areaal van Aviko nog niet in de grond. In het zuidwesten van Nederland is het meeste werk verzet (zo’n 80% zit in de grond). Ook in Oost-Brabant en Limburg zit minstens 75% in de grond. Op de klei in de Betuwe is het poten voor de helft gevorderd.

Poten in Europa vergevorderd
Ook in diverse andere Europese landen loopt het poten vlot door. In de Duitse gebieden Rijnland en Beieren zit, volgens cijfers van Aviko, ruim 80% tot 90% in de grond. Ook Groot-Brittannië bevindt zich bijna op dat niveau.

In Frankrijk, maar ook in België, moet nog veel meer werk worden verzet. De Franse regio Picardië zit volgens het bedrijf op 65%, maar in Nord-Pas-de-Calais zit slechts 30% in de grond. Dit geldt eveneens voor Wallonië. In Vlaanderen zou het werk verder gevorderd zijn (55%).

België is later
Niet iedereen kan zich vinden in de cijfers van Aviko. Navraag bij insiders leert dat zij inschatten dat in Wallonië aan de start van week 17 circa 50% is gepoot. Wel zijn er flinke regioverschillen; rond Luik zou het werk vlot verlopen, terwijl meer westelijk nog veel gepoot moet worden. Ondanks dat het in april niet veel regende, is de leemgrond onderin nog behoorlijk vochtig.

Grondbewerking voor het poten in de Belgische landstreek Haspengouw.

De aardappeltelers in Wallonië poten dit jaar naar verwachting wederom circa 46.000 hectare consumptieaardappelen. De verwachte oppervlakte ligt waarschijnlijk enkele honderden hectares hoger. Deze stabilisering volgt na een stijging in 2018, want toen kwam er ruim 1.300 hectare aardappelen bij.

Belgisch areaal
Uit de enquêtecijfers van PCA blijkt dat Vlaanderen dit jaar een groei gaat laten zien (+8%). In het afgelopen jaar daalde het areaal 6%, waardoor er netto 2% aardappelen bijkomt (55.527 hectare). Met name in het segment 'vroege aardappelen' was vorig seizoen een daling zichtbaar, maar deze recupereert nu weer. België is daarmee goed voor 101.533 hectare.

In Nederland bedroeg het areaal, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), afgelopen jaar 165.000 hectare. Daarvan bestaat 76.350 hectare uit consumptieaardappelen. In België bedraagt dit aandeel pootgoed slechts een paar procenten.

Pootwerkzaamheden in Wallonië op een van de grote gespecialiseerde aardappelbedrijven.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden