Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelteelt Frankrijk stijgt explosief

26 April 2019 - Anne Jan Doorn

Franse telers breiden het aardappelareaal in 2019 flink uit. De trend van de afgelopen jaren krijgt hiermee extra vaart. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Franse ministerie van Landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit artikel is geactualiseerd op maandag 29 april. Eerder werd abusievelijk gemeld dat het areaal dit jaar met 12,8% steeg. Dit is echter de groei over 5 jaar. In 2019 stijgt het areaal naar schatting 2,7%. De toon van het verhaal is hierop afgestemd.

Uit de voorlopige cijfers van de Franse agrarische statistiekdienst Agreste blijkt dat het aardappelareaal dit jaar met 2,7% (4.000 hectare) toeneemt. Het areaal komt hierdoor uit op 149.000 hectare. De oppervlakte van de zetmeelaardappelen neemt met 0,8% toe (+24.000 hectare). UNPT, de telersorganisatie,  waarschuwde het areaal consumptieaardappelen niet te laten stijgen. Voorlopige cijfers tonen dat aardappeltelers toch brood zien in de teelt.

Voor 2018 rekent de overheidsdienst met een oppervlakte van 145.000 hectare voor de hoofdoogst en vroege aardappelen. Over 5 jaar gezien is het areaal explosief gestegen (+12,8%). Het areaal zetmeelaardappelen steeg in die tijd met 11,1%.

Europees areaal
Frankrijk is de op 1 na grootste aardappelproducent in Europa. Deze groei heeft ook invloed op het totale Europese aardappelareaal. Eerder maakte Boerenbusiness een analyse met de vraag of de areaalgroei behapbaar is voor de verwerkende industrie. 

De groei van het Franse areaal zal voornamelijk plaatsvinden in het departement Hauts-de-France, dat tegen België ligt. De regio was in 2018 goed voor 3,8 miljoen ton fritesaardappelen, wat circa 66% van de totale productie is. In de naastgelegen Belgische provincie Henegouwen staan 4 fabrieken, die 33% van de productie verwerken.

Zetmeelareaal groeit ook fors
Ook het Franse zetmeelaardappelareaal groeit. Deze groei past goed bij de ambitie van de twee Franse zetmeelaardappelverwerkers die komende campagne 1,5 miljoen ton zetmeelaardappelen willen verwerken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden