Agrifoto

Inside Aardappelen

Pootwerk bevindt zich in de finaleronde

30 April 2019 - Niels van der Boom

Het poten van de laatste consumptieaardappelen in Nederland en elders in Europa bevindt zich in de laatste fase. In de meeste gevallen ligt het werk voor op vorig seizoen, toen ook in mei nog volop aardappelen werden gepoot. In Wallonië en Noord-Frankrijk moet nog wel wat werk worden verzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de akkerbouwers op kleigrond komt het wisselvallige weer als geroepen. Zij zijn in veel gevallen gestart met de rug-opbouw, die na een klein beetje regen veel beter gaat. Toch valt de neerslag op veel plaatsen tegen. De maand april gaat in veel gebieden dan ook als droog tot zeer droog de boeken in.

Noorden niet klaar
Alleen in Noord-Nederland moet nog aardig wat gepoot worden. Aan de start van week 18 zat volgens cijfers van Aviko Potato 75% in de grond. In alle andere gebieden is 90% of meer gepoot. Het zuidwesten is zo goed als klaar met de werkzaamheden.

Wallonië en Noord-Frankrijk (Pas-de-Calais) hebben hun achterstand in week 16 behoorlijk ingehaald. De voortgang in het zuiden van België ging van 35% naar 80%, en dat wijst er nog maar eens op hoe gigantisch de pootcapaciteit is. Waar nodig wordt de klok rond gewerkt. In Vlaanderen en Picardië zit ongeveer 90% in de grond. Ook in het Verenigd Koninkrijk moet nog zo’n 15% geplant worden.

Verschillen met vorig jaar
Het verschil met voorgaande seizoenen wisselt per land. In het Verenigd Koninkrijk lopen de werkzaamheden voor. Daar hadden aardappeltelers vorig najaar veel hinder van het winterweer. Ook in Vlaanderen is een dergelijk verschil merkbaar. In Duitsland loopt het werk juist iets achter, net als in Frankrijk.

Groeizaam weer staat voorlopig niet op de borden, want tot medio mei wordt koel en wisselvallig weer verwacht. Tot echt grote hoeveelheden neerslag komt het daarbij niet, wel kan er in het eerste weekend van mei een winterse bui vallen. Na een warme start blijft het kouder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Bent u geïnteresseerd in de weersverwachtingen op perceelsniveau? Probeer dan nu 1 maand lang gratis Boerenbusiness Agroweer.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden