Shutterstock

Inside Aardappelen

Prijsexpansie bij nijpende aardappelvoorraad

30 April 2019 - Niels van der Boom

De aardappelmarkt begint de alsmaar legere bewaarplaatsen beter te voelen. De nieuwe oogst op de tafelaardappelmarkt dient zich slechts mondjesmaat aan, waardoor de Europese prijzen fors blijven stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds begin april is er een flink stijgende lijn merkbaar in de PotatoNL-noteringen. De fritesgeschikte aardappelen klasse 2 (export) noteerden op de laatste dag van april €0,25 hoger, waardoor deze uitkomt op €33,50 per 100 kilo. In 1 maand tijd is de prijs met 8% gestegen.

Exportvraag
Ook de prijs voor de exportaardappelen (40 millimeter opwaarts) zit in de lift, want deze kreeg er €0,50 bij en eindigde de maand op €28,25 per 100 kilo. Van de individuele rassen noteerde alleen Innovator iets hoger, op €31,25. Fontane leverde wat in tot €30,25 en de geliefde Agria bleef stabiel op €32,25.

In België verhoogde PCA de prijzen. Voor Fontane en Challenger wordt nu €25 tot €28 betaald. Fontane stijgt tot een genoemde prijs van €26,50 per 100 kilo. Er wordt gesproken over een vaste marktstemming, met vooral vraag vanuit Oost-Europa en een beetje vanuit Zuid-Europa.

Het Verenigd Koninkrijk zit eveneens niet ruim in de voorraden, wat mede een dikke bodem legt in de markt voor het ras Agria. Ook daar stijgen de prijzen. Deze week kwam er €0,80 bij en wordt voor vrije tafelaardappelen €25,87 genoteerd.

Europese krapte
Elders in Europa zijn de aardappelprijzen eveneens vast of stijgende. In Frankrijk raken de bewaarplaatsen steeds leger en is het lastig om aan tafelaardappelen te komen. De voorraad is zeer klein. Er worden prijzen tot €48 per 100 kilo voor gewassen tafelaardappelen betaald, wat een prijsstijging is van €4. In bepaalde regio’s, zoals de Champagne, wordt al meer dan €50 betaald. Ook hier zijn de kopers Oost-Europees.

Supermarkten in Noordwest-Europa worden momenteel bevoorraad met aardappelen uit Egypte en Israël. De oogst in Zuid-Europa gaat maar zeer voorzichtig van start; regen gooit roet in het eten. Verder noordelijk is het juist de droogte die speelt. Aardappelvelden zijn er droog tot zeer droog. Foto’s en data van de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen tonen aan hoe droog de grond nog is.

Weersomstandigheden
De maand mei brengt een overgang naar koud weer met zich mee. In de Duitse vroege aardappelgebieden wordt wederom nachtvorst voorspeld. Van groeizaam warm weer is zeker geen sprake in alle teeltgebieden, waardoor de oogst dichter bij huis eveneens beïnvloed kan worden.

Het junicontract op de EEX Aardappeltermijnmarkt noteerde dinsdag 30 april iets lager: €30,50. Na sluiting van het aprilcontract schoot de prijs aanvankelijk omhoog. Ook het aprilcontract voor 2020 stond met €16,60 iets lager. Wel is de DCA Aardappelbingo voor oogstjaar 2019 met zijn hoogste notering ooit van start gegaan: €16,50. Het vorige record was €15,70 in 2013.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden