Shutterstock

Inside Aardappelen

Spanning versmarkt stijgt, verwerkers blijven kalm

10 Mei 2019 - 13 reacties

De versmarkt van aardappelen staat voor een forse uitdaging, en dat is ook steeds meer zichtbaar. De spanningen en prijzen in dit segment lopen daarom snel op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar de nieuwe aardappelen loopt binnen Europa snel op. In de regio's waar deze teelt plaatsvindt, lijkt de opbrengst gemiddeld tot iets onder het gemiddelde uit te komen. Het natte weer in Zuid-Europa en het koude weer in Noord-Europa zorgt voor een beperkte aanvoer van vroege aardappelen.

Oude oogst is schaars
De kleinverpakkers proberen aardappelen van de oude oogst te vinden, maar deze zijn schaars. De bodem van de voorraden is dan ook in zicht. Ook schilbedrijven hebben moeite om aan hun grondstof te komen, en zoeken dus ook actief naar de laatste vrije aardappelen van het ras Agria die geschikt zijn voor verwerking. De prijzen lopen daarbij op tot boven de €35.

In de gebieden rond de Middellandse Zee zijn onvoldoende aardappelen beschikbaar om aan de lokale vraag te kunnen voldoen. De aanvoer uit Egypte lijkt de vraag ook niet te kunnen dekken. Franse boeren profiteren momenteel het meeste, want door hun superieure kwaliteit kan er tegen elk geld geleverd worden. De prijzen voor de tafelaardappelen en de exportaardappelen lopen daarbij op tot boven de €50.

De hoop ligt nu in de aanvoer van vroege aardappelen vanuit de Duitse vroege aardappelgebieden, want daar worden aardappelen onder plastic geteeld. De open teelt heeft eerder een groeiachterstand dan dat het een voorsprong heeft. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het koude voorjaar.

Verwerkers tonen kooplust
De verwerkers in Nederland en België laten ook meer kooplust zien. Het is voorzichtig opereren op de markt voor deze partijen, gezien er weinig vrije aardappelen te koop zijn. Als een koper actief de markt op gaat, dan heeft dat direct tot gevolg dat de prijs explodeert. Het aanbod droogt dan op en de meeleveraardappelen moeten tegen fors hogere prijzen worden afgewerkt.

België toonde vrijdag 10 mei dat het bereid is om €5 meer te betalen dan vorige week. Het noteerde voor de rassen Fontane en Challenger €30 en laat daarmee de dip van week 13 tot week 17 achter zich. Ook de prijs van Bintje is met €5 verhoogd richting de €25. Daar ondervinden verwerkers veel concurrentie van de exportvraag uit Oost-Europa. Dat land koopt op dit moment alles wat op een aardappel lijkt.

Termijnmarkt in opgaande lijn
De aardappeltermijnmarkt toonde deze week een opgaande lijn en tikt vrijdag 10 mei een notering van €31,40 aan. De kopers zijn terughoudend door de afwikkeling van het aprilcontract. Eerst zien dan geloven, lijkt het credo. Met een cash settlement van €30 zal de fysieke markt ook nog wel een paar stapjes moeten nemen. Echter, gelet op de vraag in de markt en de weersomstandigheden is dit niet onmogelijk.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden