Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelareaal België blijft verbazen

15 Mei 2019 - Niels van der Boom

Nu definitieve areaalcijfers voor Vlaanderen gepubliceerd zijn, spreekt aardappelproefcentrum PCA de verwachting uit dat het aardappelareaal de grens van 100.000 hectare in 2019 kan bereiken. Echter, vooralsnog ontbreken de exacte cijfers voor Wallonië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Vlaams landbouwministerie heeft de areaalcijfers voor 2019 bekend gemaakt, op basis van de aangifte door de boeren. Die cijfers bevestigen het beeld dat PCA eerder al schetste. Het areaal consumptieaardappelen groeit namelijk met 8%. Het huidige cijfer voor Vlaanderen komt op goed 54.000 hectare. Na een kleine daling in 2018 was dat vorig jaar nipt onder de 50.000. Het gaat om 4.228 hectare extra aardappelen.

Waalse cijfers
Voor Wallonië zijn wel voorlopige cijfers bekend, maar de sector trekt die sterk in twijfel. Dit omdat er geen stijging wordt verwacht voor de Walen. Dat is bijzonder, gezien daar wel minder suikerbieten en maïs verbouwd worden. Dit beeld is in Vlaanderen wel het geval. Op veel bedrijven is de aardappel een goede vervanger voor de bieten. De bouwplannen zijn er extensiever, waardoor er veel meer groeiambitie is. Dit toont de grafiek hieronder aan.

Stijgt de oppervlakte consumptieaardappelen in Wallonië inderdaad niet, dan telen onze zuiderburen dit jaar 97.400 hectare aardappelen. Inclusief pootaardappelen komt het areaal dan inderdaad op ongeveer 100.000 hectare.

100.000 hectare
De Waalse tegenhanger van PCA: Fiwap, hield ook een enquête onder de leden. Deze prognosticeert een lichte stijging. De 'Vlaamse 8%' is naar verwachting voor deze regio te hoog ingeschat. In deze extreme situatie zou alleen al het consumptieareaal de 100.000 hectare doorbreken. In 2018 bedroeg het Waalse areaal 43.500 hectare consumptieaardappelen. In de komende maand worden definitieve cijfers verwacht aangaande het areaal in Wallonië.

Na een vertraagde start, wordt het poten in Wallonië een dezer dagen afgerond. Door de regen van vorige week moesten telers noodgedwongen stoppen. Uiteindelijk viel er 10 tot 15 millimeter in het zuidelijke deel van België. Daarmee blijft het zeer droog voor deze tijd van het jaar. Na een droog 2018 zijn de bodemvoorraden verre van aangevuld. Beregenen is amper mogelijk, waardoor de situatie voor de telers zeker zorgelijk is te noemen.

Aanhoudende droogte
De percelen die vroeg geplant zijn, komen nu boven. Het kwik daalde in de afgelopen dagen naar 0 graden Celsius, al zijn er geen meldingen van vorstschade gemaakt. Daarentegen bevorderen de lage temperaturen, in combinatie met veel wind en geen neerslag, de groeiomstandigheden niet. De verwachtingen voor de lange termijn geven eveneens weinig regen af.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden