Shutterstock

Inside Aardappelen

Phytophthora gevonden op percelen in noordoosten

14 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 12 reacties

In het noordoosten van het land is op verschillende percelen phytophthora aangetroffen, zo laat het adviesbedrijf Delphy weten. Dat betekent eveneens dat er phytophthorasporen in omloop zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er komen meldingen uit de omgeving van Hardenberg, Peest en Tynaarlo. De infectie komt in de laatste 2 gevallen hoogstwaarschijnlijk uit de knol. "Sommige infecties kunnen we echter niet helemaal plaatsen, omdat er ook infecties zijn waarbij de infectieomstandigheden er eigenlijk nog niet zijn", aldus Erwin Bakker, adviseur bij Delphy.

"Qua tijdstip is het overigens wel redelijk normaal dat we phytophthora aantreffen. Ons advies is dat in het noordoosten van het land goed moet worden opgelet, omdat de sporen zich nu snel kunnen verspreiden. Ook moet er rond de infectiemomenten opgelet worden; zeker nu het gewas hard groeit, is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. De bescherming is door de snelle loofgroei namelijk al deels verdwenen", zo meldt hij. 

Gewas staat er goed bij
Het is opvallend dat er in het noordoosten van Nederland al infecties zijn aangetroffen, gezien het daar relatief gezien droger is dan elders in het land. "Er zijn gebieden waar al volop beregend wordt. Toch toch is dit wel echt weer voor phytophthora", aldus Bakker. "Over het algemeen staat het gewas er wel goed bij, want in het noordoosten staan de meeste percelen dicht."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden