Coenraad van Meekeren

Inside Aardappelen

Pootgoedprijs HZPC schrijft historie

20 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

HZPC Holland heeft de definitieve pootgoedprijs naar buiten gebracht. Voor de gemiddelde teler is dit de hoogste financiële hectareopbrengst in de geschiedenis van de pootaardappelhandelaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van €42,22 per 100 kilo ligt €1,22 hoger dan de prognoseprijs die eerder al werd gepresenteerd. De financiële hectareopbrengst is voor de gemiddelde teler hoger dan het vorige record (2010). De uitbetalingsprijs kwam toen uit op €33,10 per 100 kilo. Volgens Lilian Escalon, de directeur van HZPC Europa, is het grootste deel van de aardappelen afgezet als pootaardappelen.

Hoger dan verkoopprijs
"Door de hoge uitbetalingsprijs betalen we voor diverse rassen meer uit dan de gerealiseerde verkoopprijs: vooral bij rassen voor de verwerkende industrie. Dit is het gevolg van het gekozen uitbetalingssysteem. Het zorgt ervoor dat ook na dergelijke jaren, het areaal pootaardappelen voor de industrierassen blijft bestaan", aldus Escalon.

De uitbetalingsprijs van HZPC Holland is een gemiddelde over alle rassen en kwaliteiten in potermaat klasse S tot en met A , welke in poolverband zijn geteeld. De prijs is exclusief btw en ook exclusief de afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. Vergoedingen voor verpakkingen en bewaren zijn niet inbegrepen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden