Agrifoto

Inside Aardappelen

Pool Nedato zet prijs boven de 31 euro neer

5 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Nedato heeft donderdag 4 juli de poolprijs gepresenteerd aan de telers. De pool zonder voorverkoop scoort een prijs boven de €31 per 100 kilo. De pool heeft daarmee voldaan aan de verwachtingen van de telers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde uitbetalingsprijs van fritesaardappelen komt uit op €31,10 per 100 kilo. Agria scoort daarbij het hoogst, want voor dit ras wordt een prijs van €31,59 per 100 kilo betaald. Dit is exclusief de premie van €0,25 voor Global Gap. "We merken een toenemende vraag vanuit de versmarkt naar Global Gap. Daarom willen we de telers die daar moeite voor doen ook belonen", aldus Wim van de Ree, de directeur van Nedato.

Voor de rassen Innovator, Markies en Lady Anna betaalt Nedato €31,34 uit. Voor Fontane, Challenger en Victoria komt de prijs uit op €30,64 per 100 kilo. Het ras Bintje noteert een prijs van €28,10. "We voldoen daarmee aan de verwachtingen van de telers en het is zeker mooi om een slecht jaar te kunnen compenseren", aldus Van de Ree.

Tafelaardappelpool
De gemiddelde prijs voor de tafelaardappelpool komt op €33,50 per 100 kilo. Ondanks de lagere opbrengsten per hectare, noteert de gemiddelde financiële bruto-opbrengst per hectare €13.000 per hectare. Dat is een historisch hoog bedrag. Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw en bij levering in week 13.

De pool zonder voorverkoop noteert daardoor boven het gemiddelde van de PotatoNL-notering. "We hadden dit seizoen langere tijd te maken met een vlakke markt, dan kun je in de periode met uitschieters soms net het verschil maken", aldus Van de Ree.

Verschillen tussen prijsvormingssystemen
Nedato werkt met 5 verschillende prijsvormingssystemen. "De prijzen die gebaseerd zijn op de vrije markt zijn vrijwel allemaal goed. Degenen die een gedeelte verkocht hebben op dagprijs zaten eveneens rond de €30 per 100 kilo. Ook de klikcontracten op de aardappeltermijnmarkt werden dit jaar bewust goed gebruikt, ook na het slechte jaar. Hiermee werd een gemiddelde resultaat van circa €26,50 behaald", zegt Van de Ree.

Wel was het zo dat de pool zonder voorverkoop dit jaar zo'n 20% kleiner was. "Dat kwam onder andere doordat telers die een deel onder contract verkochten, deze eerst vol moesten leveren (met een lagere opbrengst). Daardoor bleef er minder over om vrij te verkopen." De vaste prijs zat dit jaar tegen de €13 per 100 kilo aan. "De pool zonder voorverkoop zit op de langere termijn altijd circa €2 boven de vaste prijscontracten. Dit omdat de pieken hoger zijn dan de dalen. Echter, je moet als teler wel een slecht jaar kunnen overbruggen", aldus Van de Ree.

Vraag viel weg
"Het grootste gedeelte van het seizoen was er continu vraag", zo licht Van de Ree het marktverloop toe. Maar, in de laatste paar weken van juni was er weinig vraag. Dat komt volgens fritesverwerkers doordat de verkopen van frites minder werden. "Uit onze cijfers blijkt dat de verkoop op een gegeven moment 15% lager was. Dan heb je minder aardappelen nodig. Wel is er zuinig met de aardappelen omgegaan. De kwaliteit was over het algemeen ook goed."

Bovenop de uitbetalingsprijs wordt na afloop van het boekjaar dividend uitbetaald aan de leden. Het dividend kwam de laatste jaren gemiddeld uit op een prijs tussen de €100 en €167 per hectare. Dit is niet verwerkt in de bovenstaande prijzen. Bij Nedato kwam de gemiddelde opbrengst niet verder dan zo'n 40 ton per hectare. De tafelaardappelen waren in mei op. Eind juni waren ook bijna alle aardappelen voor de verwerkende industrie op.

Ras Week 45 Week 13 Week 24
Agria €29,25 €31,59 €33,25
Inno, Markies, Lady Anna €29,00 €31,34 €33,00
Fontane e.a. €28,25 €30,64 €32,25
Bintje €25,75 €28,10 €29,75
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden