Agrifoto

Inside Aardappelen

Handel in pootgoed staat op laag pitje

11 Augustus 2019

De pootgoedhandel staat momenteel op een laag pitje. Dat is feitelijk het gehele nieuwe seizoen al het geval. De afloop van het oude seizoen was voor Bintje weinig reden tot optimisme, terwijl dat gevoel voor Spunta niet opging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pootgoedtelers met vrije Spunta redeneren dat €40 (op basis van de handel van afgelopen seizoen) geen barrière was. Kortom: daar moet dit jaar ook maar op worden ingezet. Inmiddels is het (groei)seizoen alweer een paar maanden op weg, maar van nieuwe handel is amper sprake.

Nacontrole
Veel telers houden zich afzijdig van de markt, omdat men eerst wil weten wat hen met de nacontrole boven het hoofd hangt. De vondst van primair virusziek zorgt voor terughoudendheid. De hitte van de afgelopen week en een 'zwaar' loofpakket maken het voor selecteurs en keurmeesters niet makkelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de te beoordelen percelen.

De kans op verlagingen lijkt dit seizoen groter te zijn dan in eerdere jaren. Wie wel aan de markt is met het verkopen van pootgoed, wil graag een voorbehoudsclausule bedingen. Dat is voor de meeste kopers echter niet aantrekkelijk, waardoor de handel stilstaat. De angst voor teleurstelling in de nacontrole lijkt (op basis van de verlagingspercentages die de NAK heeft vrijgegeven) terecht. Tot en met week 31 was het loof van 20% van het totale areaal vernietigd.

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht is voor de granenmarkt, uienmarkt en mestmarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden