Agrifoto

Inside Aardappelen

België profiteert van Nederlands contractvolume

16 Augustus 2019 - 1 reactie

De fysieke aardappelmarkt wist ook deze week geen stand te houden. De prijs staat verder onder druk en dat werd tevens verduidelijkt door de notering van Belgapom van vrijdag 16 augustus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de Duitse notering (Reka) kwam lager uit en noteert €10 tot €11 voor Première en €11 tot €12 voor Zorba. Voor een groot gedeelte van de telers is dat een tegenvallende prijs, gezien het extreme groeiseizoen, de vele malen beregenen en de hoge pootgoedprijs. Ook zijn de opbrengsten per hectare niet zo hoog als dat de lage prijs doet vermoeden.

Wat opvallend is in de fysieke dagmarkt, is het niet aanwezig zijn van de vraag naar aardappelen van Nederlandse verwerkers. Deze Nederlandse verwerkers zijn niet actief op de vrije markt, kopen geen aardappelen bij en melden ruim voldoende beschikbaarheid te hebben van grondstof. Dit is met name een gevolg van de grote hoeveelheid contracten die de Nederlandse verwerkers de afgelopen winter hebben afgesloten. Met het oog op het dure voorgaande jaar, is iedereen voor zekerheid gegaan. En daarmee is er geen plek voor vrije aardappelen.

België
De telers die contracten hebben, kunnen hun vrije meeleveraardappelen vaak nog wel kwijt en worden afgerekend op een prijs die net iets boven de prijs van Belgapom ligt (zie PAT). Het gevolg hiervan is echter dat vrije aardappelen op dit moment enkel nog verkocht kunnen worden aan de Belgische verwerkers. De handelaren stropen de markt af naar vraag om hun telers in het fritessegment te kunnen bedienen en komen dan uit op de Belgische markt. De Belgische verwerkers leunen momenteel dan ook rustig achterover (wetende dat ze de enige koper zijn) en kopen daarmee relatief goedkope aardappelen in, gezien de opbrengsten en groeisituatie in Noord- en West-Europa.

Desondanks komen er deze week vanuit België wel wat geluiden dat een ondergemiddelde aardappelopbrengst (voor de hoofdoogst aardappelen) niet mag worden uitgesloten. Dit is een gevolg van de hitte en het krappe neerslagcijfer. De meest recente neerslag lijkt onvoldoende te zijn om de huidige inschattingen naar gemiddelde opbrengsten te tillen.

Ideale omstandigheden?
De telers hebben geen keus; de telers die geen opslag hebben, nog een nateelt hebben gepland, het land leeg moeten opleveren, doen daarom zaken tegen deze prijzen. Het is nog steeds een prijs die rond het contractprijsniveau ligt, en is blijkbaar ook weer niet zo laag dat de telers stoppen met het geven van aanbod.

Door de regen kan eigenlijk overal onder ideale omstandigheden gerooid worden. Dat betekent dat ook de contractaardappelen zich aandringen bij de verwerkers. Dit is iets wat nu extra druk lijkt te geven, maar vooral de stemming negatief maakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden