Shutterstock

Inside Aardappelen

Handelsoorlog biedt kansen voor fritesafzet EU

28 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn

China heeft nieuwe heffingen op aardappelproducten uit de Verenigde Staten ingesteld. Deze heffingen zijn een reactie op eerdere tarieven vanuit de Verenigde Staten. Wat betekent dit voor de mondiale fritesmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze nieuwe importtarieven worden naar verluidt in 2 fases opgelegd, zo vertelt Kam Quarles, de CEO van de National Potato Council (NPC). Vanaf de start van september komen er heffingen van 10% op onder andere aardappelen en pootgoed en per 15 december komen daar nog heffingen van 10% bij voor gedroogde aardappelproducten. Dat zegt Quarles tegen Potato News Today.

Frites uit de Verenigde Staten krijgen te maken met een extra heffing van 5%; er worden nu al heffingen van 10% gehanteerd op Amerikaanse frites. Door de spanningen tussen China en de Verenigde Staten werd eerder al bekend dat de Chinese heffingen op Europese frites verlaagd worden van 13% naar 5%. Daardoor zou de Europese fritesexport naar China kunnen groeien.

Grotere kansen voor export
Door de nieuwe handelstarieven zijn de kansen voor de Europese export van frites richting China nog groter geworden. De Verenigde Staten zijn op dit moment, na Europa, de grootste fritesleverancier van China. Voorheen waren deze 2 posities omgedraaid, al moet gezegd worden dat de export van gebakken producten uit Europa naar China de afgelopen maanden met 28% gedaald is. Dat heeft te maken met het feit dat Europese frites relatief duur zijn.

Volgens verschillende insiders bieden deze importheffingen van China op de korte termijn kansen voor de export van Europese frites. Daarbij wordt wel gezegd dat de politieke verstoringen in de wereldhandel uiteindelijk alleen maar tot verliezers zal leiden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden